ČUVA SRCE, MOŽE DA REGULIŠE HOLESTEROL I SMANJI RIZIK OD DIJABETESA: OVO POVRĆE SA RAZLOGOM ZOVU ELIKSIR ZDRAVLJA!

| June 17, 2021 | 23:20 | 398 | 0

Barem jednom dnevno neka se nađe na vašoj trpezi. Spanać je idealno povrće za vaše zdravlje. Ima malo kalorija, a bogat je vitaminima A,K,C,B2,B6 I E. Spisak benefita koje ima za naše zdravlje je zaista dugača. Evo zašto je dobro jesti barem jednom nedeljno ovaj zeleniš:

Poboljšava zdravlje kože

Pun je antioksidanasa koji štite kožu tako što sprečavaju slobodne radikale da se vežu za našu kožu i stvore nam probleme. Takođe, bogat je i vitaminima C i E, a poznato je kako vitamin E deluje kao zaštitno sredstvo za kožu protiv UV zraka. Vitamin C podržava kolagen u našoj koži, a on sprečava bore i podstiče elastičnost kože.

Jača mišiće

Ovo povrće ima i veliki broj nitrata koji pomaže stvaranju mišića. Redovnom upotrebom, mišići lakše podnose napor i razvijaju se brže.

Čuva srce

Glikolipidi koji se nalaze u ovom zelenom povrću pomažu telu da stvara azotni oksid, a taj molekul dovodi do širenja krvnih sudova, time i do manjeg naprezanja srca. Krv tako lakše cirkuliše telom, te se snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od dijabetesa

U spanaću se nalazi i magnezijum koji reguliše nivo šećera u krvi, a to je veoma važno kako bi se smanjio rizik od dobijanja dijabetesa. Konzumiranjem spanaća unosimo u organizam dovoljnu količinu magnezijuma. Jedna šolja spanaća dnevno sadrži šest posto dnevnog unosa.

Povezani sadržaj:  KOŽA VAS SVRBI, ruke i noge TRNU? Stalno ste ŽEDNI? Ove SIMPTOME ne smijete da ignorišete jer oni su prvi znaci PODMUKLE BOLESTI

Poboljšava probavu

Jedna šolja ovog povrća sadrži i tri posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, a ona su od presudnog značaja za dobro zdravlje creva i pravilan rad metabolizma.

Može da smanji holesterol

Lutein koji se nalazi u ovoj namirnici takođe sprečava visok holesterol jer pomaže da se on ne zadržava i ne skuplja u arterijama.

Čuva zdravlje očiju

Spanać čuva naše oči od štetnih UV zračenja, ali i degenerativnog stanja – katarakte očiju.

Poboljšava raspoloženje

Osim što je dobar za fizičko zdravlje, spanać dobro utiče i na mentalno zdravlje. Kao i drugo lisnato i zeleno povrće smatra se prirodnim antidepresivom. Ishrana je povezana i sa zdravljem mozga, a magnezijum pomaže da sprečimo depresiju. Povećanje magnezijuma čini nas srećnijom jer utiče na nivo serotonina.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Stil.kurir.rs

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: