KOPRIVA ILI ŽARA – ČUDESNI LIJEK: SNIŽAVA KRVNI PRITISAK I ŠEĆER U KRVI, UBLAŽAVA BOLESTI DISAJNIH PUTEVA, A POSEBNO NJEGUJE I JAČA KOSU…

| June 9, 2021 | 11:35 | 1,743 | 0

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi. Jedna od biljaka, koju čovjek zanemaruje prolazeći kroz prirodu je kopriva. Rijetko čovjek poznaje pravi značaj koprive te je tretira kao običan korov prepoznatljiv po žarenju, koji se javlja prilikom doticanja. No ona je sve samo ne običan korov. Prednost koprive je što je rasprostranjena u svim dijelovima zemlje i svima je dostupna.

Kopriva je višegodišnja zeljasta biljka čija je stabljika uspravna i uglavnom naraste do 150 cm. Listovi imaju oblik srca i imaju male dlačice koje peku prilikom doticaja s ljudskom kožom. Procesom žarenja dlačice nanose veću količinu soka na kožu. Vrijeme koprive počinje u proljeće, a završava u jesen. Povišen nivo dušika i fosfata u tlu je odlično okruženje za koprivu. Na takvim tlima nesmetano raste.

Zašto je kopriva važna?Kopriva je važna jer je bogata vitaminom C, vitaminom A, bogatije od bilo kojeg drugog kultiviranog bilja, vitaminom B2, sadrži i bjelančevina, ugljikohidrate, malo masti te fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij, druge tvari neophodne za urednu funkciju ljudskog organizma kao što su flavonoidi, histamin, organske kiseline, klorofil, tanini, enzimi i hormone koji djeluju na regulaciju glukoze u krvi. Kopriva je iskoristiva na razno razne načine. Moguće je napraviti tinkturu, tonik za kožu, čaj, ali i sredstvo protiv štetočina.

Primjena koprive

Kopriva je najbolja biljka za slabokrvnost. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je biljka koja Vam treba. Kopriva sadrži puno željeza i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i poleta.

Povezani sadržaj:  OVO NIKAKO NE SMIJETE DA RADITE AKO PIJETE PARACETAMOL: Naučnici Utvrdili Opasnu Nuspojavu, NIJE NIMALO BEZAZLENA

Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi pa se koristi u brojnim čajnim mješavinama za snižavanje šećera u krvi. Kopriva djeluje na upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zeleni dijelovi zbog velike količine kalija djeluju diuretički. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio kure proljetnog čišćenja organizma. Kopriva sprečava stvaranje pijeska u bubrezima. Koristi se za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu.U tradicionalnoj medicini čaj od koprive se koristi i kod bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Korijen koprive najčešće koristimo kod otežanog mokrenja radi povećanja prostate. Oduvijek se koristila kao lijek protiv alergija, posebno kad je u pitanju peludna groznica. Znanstvena istraživanja potvrđuju kako kontinuirano pijenje čaja od koprive ublažava simptome sezonske alergije, poput kihanja i svraba uzrokovanih alergijskim rinitisom.

Čaj od koprive je snažan ekspektorans što znači da uklanja sluz iz pluća kod upala dišnih puteva, a pomaže i kod astme. Djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Zeleni dijelovi biljke se koriste kao pomoćno sredstvo kod reumatskih tegoba. Bitno se umanjuje bol i prilikom kretanja i kod mirovanja zbog antiflogističnog djelovanja.

Recepti od koprive

Kopriva se može koristiti kao sok. Mlade izdanke pomiješajte sa vodom i stavite u sokovnik. Za poboljšanje okusa možete dodati cijeđene agrume. Od koprive možete raditi juhe, savijače, pite, rižota, paštete…. Čaj od koprive se može pripremiti od svježih ili suhih listova ili korijena koprive.

Povezani sadržaj:  OVAKO SE PRAVI: Kivijev sok sprečava pojavu tromba, a čisti žučnu kesu i bubrege

Čaj od listova koprive:

Prelijte jušnu žlicu koprive vrelom vodom i ostavite 20 minuta. Nemojte vodu zakuhati jer će to uništiti dragocjene sastojke. Za terapiju koristite jednu šalice čaja 3 puta dnevno što je idealno za tegobe kao što su deficit željeza, infekcije mokraćnih puteva i drugih. Za prevenciju je dovoljna jedna šalica dnevno a možete je piti svaki dan tokom cijele godine.

Čaj od korijena koprive:

1 do 2 čajne žličice mljevenog korijena koprive stavimo u hladnu vodu, ugrijemo do vrenje i kuhamo par minuta. Ostavimo da odstoji 10 tak minuta i pijemo dva do tri puta dnevno.

Tinktura od koprive može biti od korijena ili lista koprive i koristi se u različite svrhe. Tinkture se razrjeđuju u vodi i piju dva do tri puta dnevno.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste http://bioterra.hrda se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: bioterra.hr

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: