OVA ULJA POMAŽU PROTIV VIRUSA I LEČE DISAJNE PUTEVE: PRIRODNI NAČIN DA SPREČITE I LEČITE INFEKCIJU

| June 9, 2021 | 17:10 | 376 | 0

12 ulja koja štite disajne puteve od bolesti – evo kako da ih koristite tokom epidemije korona virusa! U vreme kada opasni virusi uzimaju sve više maha, vaš disajni sistem izložen je velikim izazovima.

Zato, zahteva maksimum vaše brige i pažnje. Iako dok dišete dlačice u vašem nosu zaustavljaju brojne patogene, viruse i mikrobe, neki od njih ipak dospevaju u vaša pluća. Većinu njih unište ćelije imuniteta u vašim plućima (makrofagi).

Ali, ako makrofagi ne uspevaju eliminisati sve patogene, uskoro počinjete osećati prve simptome infekcije, poput bolnog i upaljenog grla, glavobolje, kijanja i visoke temperature. Kako biste u vreme gripe i korona virusa najbolje zaštitili i osnažili svoj disajni sistem, iskoristite izvrsno prirodno rešenje – eterična ulja.

Tajna delotvornosti eteričnih ulja

Pitate se u čemu se krije tajna delotvornosti eteričnih ulja u prevenciji i borbi protiv virusa i bakterija? Eterična ulja su, biljni ekstrakti i deo su obrambenog sastava biljaka, koji su one gradile tokom milion godina evolucije, a sve to kako bi se zaštitile od štetnih patogena i mikroorganizama.

To znači da primenom eteričnih ulja i vi možete dodatno ojačati svoj imunitet, a kod eventualne infekcije, suzbiti ili ublažiti neprijatne simptome ili skratiti trajanje infekcije.

Najbolja eterična ulja za disajne tegobe

S obzirom na to da su prehlada i grip virusna oboljenja, najbolja i najdelotvornija eterična ulja su ona antivirusna. Postoje i eterična ulja koja podstiču eliminaciju sluzi, umiruju neprijatan kašalj i smanjuju upaljenost grla.

Eterična ulja za tegobe disajnog sistema u sebi najčešće sadrže:

okside (eukaliptus, ravensara, čajevac…) – deluju antivirusno i potiču iskašljavanje, alkohole (čajevac, ružino drvo…) – deluju protiv bakterija i virusa, monoterpene (čempres, crna smreka, jela, beli bor) – deluju tako da šire bronhije i olakšavaju disanje, fenole (origano) – deluju snažno protiv virusa i bakterija.

Strahujete li od prehlade, gripe ili korona virusa, ili pak već osećate prve simptome infekcije disajnog sistema, isprobajte neka od ovih eteričnih ulja.

1. Ulje majčine dušice

Majčina dušica ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. Njegov antimikrobni uticaj toliko je moćan da je ovo ulje i čest sastojak prirodnih sredstava za čišćenje domaćinstva. Ovo ulje deluje i kao odličan ekspektorans, što znači da podstiče izbacivanje viška sluzi koja se stvara u disajnim organima tokom prehlade i grlobolje.

Takođe, skraćuje trajanje infekcije respiratornog trakta. Majčina dušica ublažava neprijatan kašalj i pomaže u detoksu organizma. Izvrsno je i za prehladu i grip! Spoljna primena: malu količinu ulja majčine dušice utrljajte u grudni koš i područje grla.

Oralna primena: oralnim putem možete uneti u organizam 1-2 kapi ovog ulja. Inhalacija: 5-7 kapi ulja kapnite u vruću vodu pa udišite paru. Napomena: ulje majčine dušice nije namenjeno za trudnice, kao ni za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Toksično je za kućne ljubimce.

Povezani sadržaj:  Svi Koristimo UIje Na Isti Način, A Ne Znamo Da Se Tako Trujemo: LJEKARI UPOZORAVAJU – IZAZIVATE TEŠKE BOLESTI

2. Ulje ravensare

Ovo ulje, koje se dobija iz listova madagaskarskog stabla, izvrsno je protiv prehlade i gripa. Ono sadrži moćan prirodni spoj 1,8-cineol, koji pomaže iskašljavanju te deluje antivirusno. Primena: ulje ravensare možete udisati iz bočice, sa vate ili rupčića. Takođe, možete 4-5 kapi ulja nakapati u aroma lampu ili ga pak dodati u raspršivač pa raspršiti po vazduhu u prostoriji u kojoj boravite.

Inhalacija: kod težih problema sa disanjem, nakapajte nekoliko kapi ulja u vruću vodu, glavu prekrijte peškirom pa se inhalirajte 5-10 minuta. Kupka: u kupku dodajte 10-15 kapi ulja ravensare pa uživajte u njenom blagotvornom efektu.

3. Ulje đumbira

Baš kao što sveži đumbir olakšava disanje i ublažava disajne tegobe, jednako tako pomoći vam može i eterično ulje đumbira. Ono podstiče eliminaciju sluzi iz grla i pluća i smanjuje, odnosno ublažava neprijatne simptome prehlade i gripa.

Čaj: u već pripremljeni zeleni čaj dodajte 1 kap ulja đumbira. Ovaj čaj možete piti dvaput na dan. Spoljna primena: nanesite malu količinu ulja na područje grudnog koša. Imate li osetljivu kožu, ovo ulje prethodno pomešajte sa baznim uljem.

4. Ulje niaulija (kemotip cineol)

Ulje niaulija dobija se od biljke koja pripada rodu čajevca. Ima analgetska svojstva i vrlo je delotvorno kod bolesti disajnih puteva kao što su prehlada, curenje iz nosa, upaljeni sinusi i bronhitis.

Deluje kao snažan ekspektorans pa će pročistiti celi vaš disajni sistem od nakupljene sluzi. Najbolji efekat za ublažavanju disajnih tegoba ima niauli kemotip cineol. Inhalacija: u veliku posudu ulijte vruću vodu, dodajte 2 kapi ulja niaulija i 1 kap ulja eukaliptusa te se inhalirajte 5-10 minuta.

5. Ulje eukaliptusa

Eukaliptus deluje antimikrobno. Moćan je ekspektorans, što znači da podstiče eliminaciju sluzi. Postoji više vrsta: eukaliptus globulus, eukaliptus smiti i eukaliptus radiata. Eukaliptus globulus i smiti sadrže veliki postotak 1,8 cineola te su odlična pomoć kod plućnih tegoba za odrasle.

Za primenu kod dece te za ublažavanje tegoba gornjih disajnih puteva bolji je izbor eukaliptus radiata jer sadrži manje cineola te je blaži. Za inhalaciju eukaliptus možete kombinovati sa uljem paprene nanae. Oba eterična ulja izvrsna su i za prehladu i za grip. Inhalacija: u provrelu vodu dodajte 10 kapi ulja nane i 10 kapi ulja eukaliptusa. Pokrijte glavu peškirom te 5-10 minuta udišite paru.

6. Ulje čajevca

Čajevac ima snažno antivirusno, antibakterijsko i protivgljivično dejstvo, pa se preporučuje kao pomoć kod neprijatnih simptoma gripa. Ublažava i začepljenost nosa i podstiče izbacivanje viška sluzi.

Istraživanja su pokazala da čajevac može sprečiti da virus gripa uđe u čelije domaćina. Primena: ovo ulje možete udisati iz bočice ili ga raspršiti po prostoriji. Takođe, možete 2 kapi ulja čajevca pomešati sa kašikom kokosovog ulja pa mešavinu utrljajte u područje grudnog koša.

Povezani sadržaj:  MOŽETE SPASITI ŽIVOT: OVO su simptomi raka TESTISA, koje nikako ne smijete ignorisati!

7. Ulje limuna

Limun je prirodni dezinficijens koji takođe ima snažno antivirusno dejstvo. Osim što podstiče rad imunog sistema, deluje i kao ekspektorans i stimuliše limfnu drenažu. Poznato je da ulje limuna ublažava simptome prehlade i gripe.

Primena: raspršite ulje limuna po vazduu uz pomoć difuzora. Možete i pomešati 2 kapi ovog ulja sa 1 kašikom kokosovog ulja pa mešavinu utrljati u područje ggrudnog koša. Napomena: kako ovo ulje reaguje na sunčevu svetlost, izbegavajte direktno izlaganje Suncu 12 sati nakon nanošenja na telo.

8. Ulje limete

Limeta ima antiseptičko, antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Može vam znatno pomoći kod upaljenog i bolnog grla. Oralna primena: stavite pod jezik 1-2 kapi ovog ulja. Spoljna primena: pomešajte 3-4 kapi ulja limete sa malo divlje nane pa utrljajte u kožu grla. Napomena: do 12 sati nakon nanošenja ovog ulja izbegavajte direktno sunčevo svetlo.

9. Ulje kore cimeta

Ulje cimeta ublažava simptome grlobolje, olakšava gutanje i daje snažan podsticaj vašem imunitetu, što je presudno u ubrzavanju izlečenja. Napitak: ujutru popijte sveže iscijeđeni sok od 1 limuna, u koji ste dodali malo meda i 1 kap ulja kore cimeta. To bi vam trebalo olakšati tegobe bolnog grla.

10. Ulje kardamoma

Kardamom ima zagrevajući efekat i podstiče znojenje. Takođe, podstiče izbacivanje viška sluzi i ublažava kašalj. Primena: ovo ulje pomešajte sa nekim baznim uljem, poput kokosovog, pa 1-2 kapi utrljajte u područje grudnog koša. Ulje nije namenjeno za decu i bebe.

11. Ulje origana

Origano deluje kao pravi prirodni antibiotik. Studije su pokazale da ovo ulje može uništiti preko 30 vrsta štetnih mikroorganizama. Odlično je za prevenciju i lečenje u ranoj fazi prehlade i gripe. Naime, osobe koje su ulje origana uzimale preventivno ili u ranoj fazi prehlade i gripe tvrde da su im simptomi bili dosta blagi te da su bolest doslovno “prehodali”.

Spoljna primena: pomešajte malu količinu ulja sa baznim pa utrljajte u stopala. Tonik za ispiranje grla: u pola čaše vode dodajte 2-3 kapi ulja origana i 2-3 kapi ulja divlje nane pa grgljajte oko 1 minut. Ponovite 3 puta na dan kod grlobolje. Napomena: nije namenjeno za primenu kod trudnica i male djece.

12. Kajeput

Zbog blagog i nežnog dejstva, kajeput je odličan izbor za decu. Naziva se i “dečjim čajevcem”. Iako je nežan, snažno djeluje protiv virusa i bakterija. Primena: možete ga raspršiti u difuzeru ili ga koristiti za inhalaciju.

Eterična ulja za astmatičare

Za osobe koje boluju od astme, a pogođene su prehladom ili gripom, najbolja su eterična ulja čempresa, belog bora, tamjana, jele i crne smreke. Ta ulja sadrže monoterpene, spojeve koji opuštaju mišiće bronhija i samim tim olakšavaju disanje. Takva ulja dobra su i za decu i za osobe koje boluju od bronhitisa.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: