SNAŽAN BORAC PROTIV MNOGIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA: EVO ZAŠTO JE DOBRO JESTI MLADI LUK, A NAROČITO ZELENI DEO!

| June 17, 2021 | 22:01 | 416 | 0

Pet je jakih razloga zašto se mladi luk mora naći na vašoj trpezi. Stiže sezona mladog luka, koji mnogi vole zbog ukusa, a ni ne slute da je prava riznica minerala i vitamina, kao i da je odličan u zaštiti zdravlja kompletnog organizma. Posebno dobar za zdravlje je zeleni deo ovog moćnog povrća.

5 je razloga zašto je dobro redovno jesti mladi luk, a to su:

Štiti srce

Mladi luk je bogat antioksidansima koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Pored toga, postoje indikacije da, mladi luk može da reguliše nivo krvnog pritiska, ali i smanji rizik od nastanka krvnog ugruška.

Dobar je za vid

Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti rožnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu da pate od noćnog slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba vitamina A.

Jača kosti

Vtamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi vitamin važni su sa gustinu i čvrstinu kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Povezani sadržaj:  DOKTOR PREDRAG NENADIĆ: Holesterol ne ulazi na usta! Ako imate trigliceride, niste jeli pečenje, već OVO!

Može da reguliše holesterol i šećer u krvi U ovom slučaju, zeleni deo luka je vrlo moćan. Istraživanjima je utvrđeno da povoljno deluje na nivo holesterola i šećera u krvi.

Popravlja kvalitet kože

Mladi luk pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama. Ako želite mladoliki izgled, neka se mladi luk nađe redovno na vašoj trpezi.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Receptoor.com

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: