VOĆE KOJE IMA BROJNA LJEKOVITA SVOJSTVA: 10 RAZLOGA ZAŠTO TREBAMO JESTI MANDARINE SVAKI DAN.

| June 17, 2021 | 23:40 | 175 | 0

Sezona je ovog citrusnog voća koje povoljno utiče na vaše zdravlje, a pogledajte koje su to prednosti:

1. Smanjuju upale

Mandarine pomažu telu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na telo.

2. Jačaju imuni sistem

Imuni sistem je zadužen za nekoliko važnih funkcija u telu koje čuvaju naše zdravlje. Ali, ni imuni sistem sam po sebi nije imun na napade i treba ga jačati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa, recimo, u sezoni pred nama. Za to su verovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

3. Štite srce

Srce je zaduženo za pumpanje krvi i ključno je za održanje svih glavnih funkcija tela. Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od delovanja slobodnih radikala i upala. Slobodni radikali stvaraju se neprestano u telu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidansa koji eliminišu slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

4. Regulišu krvni pritisak

Povezani sadržaj:  SIPAJTE OVA 2 SASTOJKA U VEŠ MAŠINU: Veš će imati BOLJI MIRIS nego IKAD

Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže puno kalijuma. On pomaže da telo ne zadržava vodu preterano. Kalijum širi krvne sudove i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Sa kalijumom ne treba preterivati. Dve ili tri mandarine na dan biće sasvim dovoljne.

5. Dobre su za oči

Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tela oka gde bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

6. Podstiče zaceljivanje rana

U tome je važan vitamin C iz mandarina. On je neophodan za sintetizaciju kolagena u telu. Kolagen je ključni sastojak naših zglobova, ali i drugog tkiva, uključujući kožu. Pojačana sinteza kolagena rezultira ubrzanijim zaceljivanjem rana, manjim ožiljcima i generalno bržem oporavku nakon povreda.

7. Podstiče probavu

Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprečavanje zatvora. Ali, enzimi u mandarinama podstiču i bolju probavu u želudcu.

8. Pomažu kod smanjenja rizika osteoporoze

Mandarine su te koje pomažu da nam kosti ne oslabe i lako ne pucaju. Osteoporozu karakteriše smanjivanje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen od čega kosti obično postaju krhke. Zbog toga se ljudima koji od nje boluju, kosti mogu veoma lako slomiti i od najlaganijeg pada, pogotovo ako su osobe stare. Mandarine sadrže pristojnu količinu kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, što sve igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a to znači i sprečavanje lomova u starosti.

Povezani sadržaj:  RECEPTI DOKTORA PERIŠIĆA KAČAMAK I CICVARA SU IDEALNI ZA DORUČAK, ALI SAMO AKO SE SPREMAJU NA OVAJ NAČIN

9. Usporavaju starenje kože

Mandarine su veoma efikasno prirodno oružje protiv prevremenog starenja i generalno loše kože, najviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već objasnili, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, što znači zdravlje kože i zglobova. Ako pušiš i imaš sivu kožu, baci se na mandarine.

10. Podstiču zdravi rast kose

Vitamin A u mandarinama naše teme održava hidriranim, a istovremeno poboljšava kvalitet kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane, a ono je ključno za kvalitet kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sedih, jer pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: miss7.24sata.hr

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: