CRNO GROŽĐE JE IDEALNO ZA ZDRAVLJE: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZAŠTO DA GA STALNO JEDEMO.

| August 19, 2021 | 06:23 | 1,683 | 0

Zdravstvene blagodati crnog grožđa opsežno su proučavane. Hemikalije koje sadrže mogu vam dati zdraviju kosu i kožu, poboljšati zdravlje srca, pa čak i zaštititi stanice od raka.

Bogat antioksidansima

Neke sorte crnog grožđa imaju mnogo više antioksidansa od zelenog grožđa. Ova hemijska jedinjenja pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Oni štite od bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i bolesti srca. Oni vam mogu pomoći i da se brže izliječite od bolesti.Smatra se da resveratrol, antioksidans sadržan u grožđu, nudi izuzetnu zaštitu srca i mozga. Također je poznato da pomaže tijelu u borbi protiv raka, virusa i upala.

Poboljšaje kardiovaskularno zdravlje

Jedna od najpoznatijih blagodati resveratrola je poboljšanje zdravlja srca. Možda ste pročitali da pijenje crnog vina pomaže u stabiliziranju krvnog pritiska, smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Naučnici smatraju da je resveratrol, koji se nalazi u kožicama crnog i crnog grožđa, ono što crnom vinu daje svojstva zdravih za srce.

Zaštitite od raka

Resveratrol je usporio rast karcinoma u laboratorijskim testovima i ispitivanjima na životinjama, ali potrebno je više studija kako bi se saznalo hoće li pomoći ljudima u borbi protiv raka.

Foto: pixabay.com
Može usporiti Alzheimerovu bolest

Resveratrol može usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su primijetili da je umjereno pijenje crnog vina povezano s manjim rizikom od gubitka pamćenja. U studijama su pacovi liječeni resveratrolom pokazali poboljšanu memoriju i funkciju mozga. Istraživači su otkrili neke hemijske veze između resveratrola i zdravlja mozga, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Povezani sadržaj:  ODMAH IH BACITE: Ukoliko primetite ovu PROMENU na jajetu, to je jasan znak da NIJE za JELO, toksično je

Može pomoći u borbi protiv gojaznosti

Resveratrol i drugo jedinjenje u crnom grožđu, nazvano pterostilbene, pokazali su efekte protiv gojaznosti u laboratorijskim ispitivanjima i ispitivanjima na životinjama. Čini se da oba sastojka pomažu tijelu da poboljša crijevne bakterije i regulira energiju, ali potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo mogu li se boriti protiv gojaznosti kod ljudi .

Izvor: webmd.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: