DINJA JE IDEALAN ZDRAV OBROK: EVO KAKO VAM DINJA MOŽE POMOĆI I I ZBOG ČEGA BI JE TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

| August 12, 2021 | 08:27 | 391 | 0

Ima malo ugljenih hidrata. Dinju sačinjava 90% voda . Ona je gotovo jednako sočna kao i lubenica. Velika količina tečnog sadržaja dinje pomaže tijelu da je polako probavi i neće vam skočiti šećer u krvi . Dakle, odličan je odabir za ljude sa dijabetesom .

Takođe sadrži:

Vitamina C , moćni antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja. Vitaminom A , koji pomaže u održavanju zdravlja očiju , kože , kostiju i imunološkog sistema.

Oko 12% preporučenog dnevnog kalijuma , važnog za vaše srce , mišiće i krvni pritisak Dinja je također sadrži vitamine i minerale poput: Folne kiseline, Kalcijuma, Cinka, Bakra, Gvožđa, Vitamina K, Niacina, Holina, Magnezijuma, Fosfora, Mangana, Selena.

Može pomoći u borbi protiv bolesti . Jedinjenja nazvana fitonutrijenti u dinjama daju joj protuupalna svojstva. To je dobar dio zdrave prehrane .

Rizici po zdravlje dinje

Osobe koje pate od bolesti bubrega, raka, ili koji su u skorije vrijeme imali operaciju slijepog crijeva morale bi ograničiti unos dinje. Obilje vitamina i minerala u dinjama ponekad mogu izazvati probleme:

Kalijum.

Dinje su dobar izvor kalijuma koji vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ali previše toga može stvoriti probleme ukoliko patite od bubrežnih bolesti . To je zato što vaši organi možda neće moći filtrirati sav višak kalijuma. To može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog hiperkalemija .

Povezani sadržaj:  SISTEMSKI LUPUS JE RAZL0G ZA POSJETU LJEKARU. Njegovi Simptomi Uključuju, Na Primjer, Osip I Umor

Vlakna.

Ukoliko bolujete od raka, operisali ste slijepo crijevo ili imate neku upalnu bolest . Trebali bi ste ograničiti unos dinje zbog velike količine vlakana koje dinja posjeduje.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: