JEDITE DINJU SVAKOG JUTRA NA PRAZAN STOMAK: EVO ŠTA ĆE TE UČINITI SVOM TIJELU.

| August 16, 2021 | 22:02 | 562 | 0

Ima malo ugljenih hidrata. Dinju sačinjava 90% voda . Ona je gotovo jednako sočno kao i lubenica. Velika količina tečnog sadržaja dinje pomaže  tijelu da je polako probavi  i neće vam skočiti šećer u krvi . Dakle, odličan je odabir za ljude sa dijabetesom .

Takođe sadrži:

Vitamina C , moćni antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja. Vitaminom A , koji pomaže u održavanju zdravlja očiju , kože , kostiju i imunološkog sistema

Oko 12% preporučenog dnevnog kalijuma , važnog za vaše srce , mišiće i krvni pritisak Dinja je također sadrži vitamine i minerale poput: Folne kiseline, Kalcijuma, Cinka, Bakra, Gvožđa, Vitamina K, Niacina, Holina, Magnezijuma, Fosfora, Mangana, Selena.

Rizici po zdravlje dinje

Osobe koje pate od bolesti bubrega, raka, ili koji su u skorije vrijeme imali operaciju slijepog crijeva morale bi ograničiti unos dinje. Obilje vitamina i minerala u dinjama ponekad mogu izazvati probleme:

Kalijum.

Dinje su dobar izvor kalijuma koji vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ali previše toga može stvoriti probleme ukoliko patite od bubrežnih bolesti . To je zato što vaši organi možda neće moći filtrirati sav višak kalijuma. To može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog hiperkalemija .

Vlakna.

Ukoliko bolujete od raka, operisali ste slijepo crijevo ili imate neku upalnu bolest . Trebali bi ste ograničiti unos dinje zbog velike količine vlakana koje dinja posjeduje.

Povezani sadržaj:  REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ZA LIJEČENJE HEMOROIDA: Rješenje za sve one koji se pate se hemoroidima

Izvor: webmd.com

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: