KORISTITE REDOVNO MASLINOVO ULJE I BUDITE ZDRAVI: EVO ŠTA SVE LIJEČI I ZBOG ČEGA BI GA MORALI KONZUMIRATI.

| August 25, 2021 | 00:14 | 522 | 0

Učinci masti u ishrani na zdravlje su kontroverzni. Međutim, stručnjaci se slažu da je maslinovo ulje – posebno ekstra djevičansko – dobro za vas. Evo 11 zdravstvenih blagodati maslinovog ulja koje su podržane naučnim istraživanjima.

Maslinovo ulje bogato je zdravim mononezasićenim mastima
Sažetak Maslinovo ulje bogato je mononezasićenom oleinskom kiselinom. Vjeruje se da ova masna kiselina ima mnogo blagotvornih učinaka i zdrav je izbor za kuhanje. Studije sugeriraju da oleinska kiselina smanjuje upalu i čak može imati blagotvorne učinke na gene povezane s rakom.Maslinovo ulje sadrži velike količine antioksidansa

Ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno je antioksidansa, od kojih neki imaju snažne biološke učinke. Ovi antioksidanti su biološki aktivni i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Oni se također bore protiv upala i pomažu u zaštiti holesterola u krvi od oksidacije – dvije prednosti koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva

Smatra se da je kronična upala vodeći pokretač bolesti, poput raka, bolesti srca, metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, artritisa, pa čak i gojaznosti.Ekstra djevičansko maslinovo ulje može smanjiti upalu , što može biti jedan od glavnih razloga njegovih zdravstvenih dobrobiti.

Maslinovo ulje može pomoći u prevenciji moždanog udara

Nekoliko velikih studija pokazuje da ljudi koji konzumiraju maslinovo ulje imaju mnogo manji rizik od moždanog udara, drugog najvećeg ubojice u razvijenim zemljama.

Povezani sadržaj:  AKO možete preskočite je za praznike: Dr Jocić UPOZORAVA, ova hrana ostavlja ožiljke na krvnim sudovima

Maslinovo ulje može se boriti protiv Alzheimerove bolesti

Neke studije sugeriraju da se maslinovo ulje može boriti protiv Alzheimerove bolesti, međutim potrebno je više istraživanja kako bi se to 100 posto utvrdilo.Maslinovo ulje može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

I opservacijske studije i klinička ispitivanja sugerišu da maslinovo ulje u kombinaciji s mediteranskom prehranom može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Antioksidanti u maslinovom ulju imaju antikancerogena svojstva

Preliminarni dokazi sugeriraju da maslinovo ulje može smanjiti rizik od raka, ali potrebne su daljnje studije.

Maslinovo ulje može pomoći u liječenju reumatoidnog artritisa

Maslinovo ulje može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i oteklina od reumatoidnog artritisa. Korisni učinci se uvelike povećavaju u kombinaciji s ribljim uljem.

Maslinovo ulje ima antibakterijska svojstva

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima antibakterijska svojstva i utvrđeno je da je posebno efikasno protiv Helicobakterije, vrste bakterije koja može izazvati čir na želucu i rak želuca.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: