MALINAMA DO ZDRAVOG ORGANIZMA: EVO KAKO VAM MOGU POMOĆI I I ZBOG ČEGA BI IH TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

| August 25, 2021 | 00:52 | 199 | 0

Crvena malina porijeklom je iz Evrope i sjeverne Azije, a uzgaja se u umjerenim područjima širom svijeta. Većina američke maline uzgaja se u Kaliforniji, Washingtonu i Oregonu.

Ove slatke, trpke bobice imaju kratak rok trajanja i beru se samo tokom ljetnih i jesenskih mjeseci. Iz tih razloga, maline je najbolje jesti ubrzo nakon kupovine. Ovaj članak istražuje hranjivu vrijednost i zdravstvene koristi maline.

Snažni antioksidanti mogu smanjiti rizik od bolesti

Antioksidanti su biljna jedinjenja koja pomažu vašim ćelijama u borbi i oporavku od oksidativnog stresa. Oksidativni stres povezan je s većim rizikom od raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih bolesti. Malina sadrži puno moćnih antioksidativnih spojeva , uključujući vitamin C, kvercetin i elagičnu kiselinu .

Visok sadržaj vlakana može biti od velike koristi za kontrolu šećera u krvi

Maline sadrže malo ugljikohidrata i puno vlakana, što ih čini pametnim izborom za svakoga. Maline takođe neće povisiti nivo šećera u krvi. Pored toga, studije pokazuju da maline mogu smanjiti šećer u krvi i poboljšati rezistenciju na inzulin.

Mogu imati svojstva za borbu protiv raka

Visok nivo antioksidansa u malini može zaštititi od raka. Ekstrakti bobica – uključujući crvene maline – blokiraju rast i uništavaju ćelije raka u studijama epruveta na ćelijama raka debelog crijeva, prostate, dojke i usta. Budući da je malina bogata mnogim hranjivim sastojcima i antioksidantima, ona može pružiti i druge zdravstvene beneficije.

Povezani sadržaj:  BOL NA OVA 3 MESTA MOŽE DA BUDE ZNAK VISOKOG HOLESTEROLA! Najveći problem je što skoro svi misle da je to "normalno"

Može poboljšati artritis

Malina ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti simptome artritisa.

Može se boriti protiv starenja

Malina je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju znakova starenja boreći se protiv slobodnih radikala u vašem tijelu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: