MALINE SU KRALJICE ZDRAVLJA: EVO ŠTA SVE LIJEČE I ZBOG ČEGA BI IH TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

| August 17, 2021 | 12:35 | 346 | 0

Crvena malina porijeklom je iz Evrope i sjeverne Azije, a uzgaja se u umjerenim područjima širom svijeta. Većina američke maline uzgaja se u Kaliforniji, Washingtonu i Oregonu.

Ove slatke, trpke bobice imaju kratak rok trajanja i beru se samo tokom ljetnih i jesenskih mjeseci. Iz tih razloga, maline je najbolje jesti ubrzo nakon kupovine. Ovaj članak istražuje hranjivu vrijednost i zdravstvene koristi maline.

Snažni antioksidanti mogu smanjiti rizik od bolesti

Antioksidanti su biljna jedinjenja koja pomažu vašim ćelijama u borbi i oporavku od oksidativnog stresa. Oksidativni stres povezan je s većim rizikom od raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih bolesti. Malina sadrži puno moćnih antioksidativnih spojeva , uključujući vitamin C, kvercetin i elagičnu kiselinu .

Visok sadržaj vlakana može biti od velike koristi za kontrolu šećera u krvi

Maline sadrže malo ugljikohidrata i puno vlakana, što ih čini pametnim izborom za svakoga. Maline takođe neće povisiti nivo šećera u krvi. Pored toga, studije pokazuju da maline mogu smanjiti šećer u krvi i poboljšati rezistenciju na inzulin.

Mogu imati svojstva za borbu protiv raka

Visok nivo antioksidansa u malini može zaštititi od raka. Ekstrakti bobica – uključujući crvene maline – blokiraju rast i uništavaju ćelije raka u studijama epruveta na ćelijama raka debelog crijeva, prostate, dojke i usta. Budući da je malina bogata mnogim hranjivim sastojcima i antioksidantima, ona može pružiti i druge zdravstvene beneficije.

Povezani sadržaj:  Ako imate problema sa varenjem hrane i nadimanjem – Sok za zdrava creva, podstiče varenje i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Može poboljšati artritis

Malina ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti simptome artritisa.

Može se boriti protiv starenja

Malina je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju znakova starenja boreći se protiv slobodnih radikala u vašem tijelu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: