OTEČENI SU VAM PRSTI? Možda ste pretjerali sa JEDNOM NAMIRNICOM, a možda je u pitanju nešto MNOGO OZBILJNIJE

| August 29, 2021 | 15:47 | 1,278 | 0

Prsti otiču iz mnogo razloga, uglavnom bezopasnih. Ako često jedete brzu hranu ili grickalice, nemojte se iznenaditi ako se jedan dan probudite s debljim prstima nego inače. Unošenjem slanije hrane tijelo zadržava više vode, javljaju se otoci svuda, pa tako i na prstima.

Ponekad, međutim, otoci ukazuju i na ozbiljnija zdravstvena stanja poput osteoartritisa, problema s bubrezima, blokade limfnog sistema i drugih. Zato je najbolje da, ako vam se dogodi da vam prsti oteknu, znate da prepoznate kada je vrijeme da posjetite ljekara.

Osteoartritis

Osteoartris je degenerativno oboljenje se prepoznaje najčešće po oticanju zglobova na prstima. Godine su najučestaliji razlog osteoartritisa, koji može biti praćen i osjećajem bola i ukočenosti.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja napada obloge zglobova i takođe može da izazove oticanje prstiju. Za razliku od osteoartritisa, reumatoidni artritis nema veze s godinama i može se desiti svakome.

Sindrom karpalnog tunela

Kada je nerv koji teče od podlaktice do dlana ruke prignječen ili stisnut na zglobu, tada se razvija sindrom karpalnog tunela. Ovakvo oticanje obično prate bol, peckanje, trnci ili obamrlost u rukama i prstima. Istraživanja pokazuju a se ovaj sindrom triput češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Blokada limfnog sistema

Limfedem je hronično i progresivno oboljenje koje se javlja na ekstremitetima ili trupu. To je bolest limfne cirkulacije i nastaje kada limfa, koja prenosi otpad, bakterije i viruse, ne odlazi kako treba. Limfedem je povezan s operacijom ili tretmanom raka dojke.

Povezani sadržaj:  Vladeta Jerotić je u samoj 1 rečenici objasnio šta razboli i uništi svaku osobu: Najveća mudrost krije se u svega 5 reči

Preeklampsija

Oticanje prstiju uobičajeno je za trudnice. Ali ako to prati i oticanje lica i ruku – toliko jako da pritiskom na otok ostaje vidljivo udubljenje – mogla bi da bude preeklampsija. Ovo stanje karakteriše i visok krvni pritisak, a ako se ne leči, može da ostavi ozbiljne posljedice na majku i dijete. Posebno su ugrožene trudnice starije od 40 godina ili one koje nose blizance ili su gojazne, piše Žena.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: