RECEPT ZA NAJBOLJE DOMAĆE ĆEVAPE: KAO IZ MESNICE AKO NE I BOLJI.

| August 12, 2021 | 08:25 | 918 | 0

Sastojci

750 gr junece meso. 250 gr ovcije meso od vrata. 8 cehni bijeli luk. 3 kasikice soli. 3 kasikice bibera. 3 kriske hljeba starog. 2 kašikice sode bikarbone. 1 dl vode.

Preliv za lepinu:

1 kg kostiju za supu. 3 cehna bijelog luka. 1 glavica crni luk. 1 kasika soli. 1 vezica persuna. 1 kasikica biber. 2 kasike vegete. 2 litra vode.

Priprema

1. Prokuhati 8 cehni bijelog luka u 1 dl vode ohladiti. Procijediti, luk baciti a vodu preliti preko mesa isjeckanog na kockice. Ostaviti da stoji 24 sata u frizideru.

2. Premljeti meso jednom pa dodati zacine, sodu bikarbonu i hljeb, i samljeti drugi put (neko ceka pa premelje naredni dan, ali mi je lakse ovako.

3. Ostaviti meso van frizidera sat – dva, u zavisnosti koliko je toplo – ljeti je dovoljno sat vremena. U tom vremenu dolazi do fermentacije, na relaciji bijeli luk – mlijecna kiselina koja se nalazi u mesu….

4. Izvlaciti cevape kroz modlu i i sjeci na zeljenu duzinu. Ostaviti u frizideru da stoje jos najmanje 24 sata prije pecenja, a pozeljno je odstoji 48 sati.

5. Namakanje lepinje:

Prava svjeza lepinja se inace ne namace, jer to onda nisu pravi cevapi. problem je kad si vani i kad lepinja bude suha i nikako fina jesti a da se ne namoci, onda skuhati supu od kostiju i dobro je zaciniti, so, biber, paprika, persun i vegeta. Ne odvajati masnocu koja pliva po vrhu nego umociti lepinju u sve to zajedno i staviti na rostilj da voda ispari i lepinja se fino zapece sa obadvije strane.

Povezani sadržaj:  SVI DIJELE NJEGOV STATUS, DIGAO JE INTERNET NA NOGE: Evo zašto mi je SUPRUGA važnija od djece!

 

Izvor: coolinarika.com

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: