SMOKVE SU IDEALAN PRIRODNI LIJEK: EVO KAKO VAM MOGU POMOĆI I I ZBOG ČEGA BI IH TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

| August 17, 2021 | 12:24 | 618 | 0

Smokve – i njihovi listovi – prepuni su hranjivih sastojaka i nude razne potencijalne zdravstvene beneficije. Mogu promovirati zdravu probavu, smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći vam u upravljanju razinom šećera u krvi.

Ovaj članak daje pregled smokava, uključujući njihovu prehranu, blagodati i nedostatke, kao i kako ih dodati u svoju prehranu.

Prednosti

Smokve imaju brojne potencijalne koristi, uključujući promociju zdravlja probavnog sistema i srca, zajedno s potencijalnim pomaganjem u upravljanju nivoom šećera u krvi.

Promovirati zdravlje probave

Smokve se već dugo koriste kao kućni lijek ili kao alternativni tretman za probavne probleme poput zatvora. Sadrže vlakna koja mogu poboljšati probavno zdravlje omekšavanjem i dodavanjem masti stolici, smanjenjem zatvora i služeći kao prebiotik – ili izvor hrane za zdrave bakterije koje naseljavaju vaša crijeva.

Može poboljšati zdravlje krvnih žila i srca

Smokve mogu poboljšati krvni pritisak i nivo masnoće u krvi, što može pomoći u poboljšanju vašeg krvožilnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Može vam pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Jedno datirano istraživanje iz 1998. godine na 10 osoba sa dijabetesom tipa 1 otkrilo je da je uzimanje čaja od lista smokve uz doručak moglo smanjiti potrebe za insulinom. Međutim, plodovi smokve – posebno suhe smokve – sadrže puno šećera i mogu kratkoročno povećati nivo šećera u krvi. Ako imate problema sa upravljanjem nivoom šećera u krvi, trebali biste ograničiti unos suhih smokava.

Povezani sadržaj:  LIJEČENJE KATARAKTE: Ovaj prirodni lijke će pomoći da poboljšate vid i zdravlje očiju…

Može promovirati zdravu kožu

Smokve mogu imati blagotvorne učinke na kožu, posebno kod osoba s alergijskim dermatitisom – ili suve, svrbežne kože kao posljedice alergija.

Smokve imaju razne potencijalne zdravstvene koristi. Mogu poboljšati probavu i smanjiti zatvor, pomoći u upravljanju razinama masnoće i šećera u krvi i ubiti ćelije raka. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

 

Izvor: healthline.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: