ZAŠTO ČESTO TREBA JESTI ŠAMPINJONE, EVO KOJE BOLESTI LIJEČE I ZAŠTO SU ONI NAJBOLJI LIJEK IZ PRIRODE.

| August 12, 2021 | 08:30 | 1,085 | 0

Šampinjoni su nadaleko poznate po izvrsnom ukusu i neverovatnim zdravstvenim blagodatima. Prepuni su esencijalnim vitaminima i mineralima, oni čine izvrstan dodatak vašoj prehrani, dodajući okus mnogim različitim receptima.

Šampinjoni su jedna od najčešće korištenih sorti gljiva, popularnih u kuhinjama širom svijeta. Mnogi ne shvaćaju da su gljive, uključujući šampinjone, zapravo vrsta gljivica. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike i Europe, a poznati su po nježnom okusu i mesnatoj teksturi.

Zdravstvene dobrobiti

Šampinjoni su niskokalorična hrana koja sadrži nutritivni punč. Napunjeni mnogim vitaminima, mineralima i antioksidantima koji jačaju zdravlje, odavno su prepoznati kao važan dio svake prehrane. Na primjer, gljive uzgajane izlaganjem ultraljubičastom svjetlu dobar su izvor vitamina D , važne komponente u zdravlju kostiju i imunog sistema.

Šampinjoni posebno su izvrstan izvor cinka, neophodnog elementa u tragovima. Cink je vitalna hranjiva tvar za imunološki sistem, a također je potreban za osiguravanje optimalnog rasta novorođenčadi i djece.

Štoviše, istraživači su pronašli niz drugih izvrsnih razloga za uključivanje gljiva u vašu prehranu, kao što su:

Niži krvni pritisak

Gljive su bogati izvori kalijuma , hranjivih sastojaka poznatih po smanjenju negativnog uticaja koji natrijum može imati na vaše tijelo. Kalijum takođe smanjuje napetost u krvnim sudovima, potencijalno pomažući u snižavanju krvnog pritiska.

Pojačajte imunološki sistem

Dokazano je da protuupalni učinak gljiva znatno poboljšava efikasnost imunološkog sistema. Istraživanje je pokazalo da pečurke pomažu u stimuliranju mikrofaga u imunološkom sistemu, pojačavajući njegovu sposobnost da pobjeđuju strana tijela i čineći vas manje podložnim ozbiljnim bolestima.

Povezani sadržaj:  4 STARA SRPSKA NARODNA RECEPTA PROTIV GRIPA: Jedan od njih je proverena pileća čorba - ojačaće imunitet u danu!

Gubitak težine

Dugotrajna i kratkotrajna ispitivanja otkrila su da pečurke, u kombinaciji s vježbanjem i drugim promjenama načina života, mogu imati važan utjecaj na gubitak kilograma. Na primjer, nakon što su zamoljeni da zamijene 20 posto konzumacije govedine gljivama, sudionici istraživanja pokazali su poboljšanje BMI i opsega trbuha. Smatra se da antioksidanti u gljivama takođe smanjuju rizik od hipertenzije i drugih metaboličkih poremećaja.

Izvor: webmd.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: