IMATE ŽUTE NOKTE? TO JE SIMPTOM: Evo šta vam se događa u organizmu

| September 6, 2021 | 23:28 | 504 | 0

Nokti su ogledalo našeg zdravlja, a zdravi nokti trebali bi biti ružičaste boje. Ako se na noktima pojavila žuta boja, postoji nekoliko mogućih razloga za to.

pušenje
bolesti jetre
bolest bubrega
bolest pluća
dijabetes
nedostatak željeza i cinka
gljivična infekcija
pretjerano korištenje laka za nokte i acetona
predugo nošenje gela ili trajnog laka na noktima
Žutilo može biti uzrokovano gljivičnom infekcijom nokta. Onihomikoza, gljivična infekcija nokta zarazna je i česta. Posebno su ugroženi dijabetičari, a morbiditet raste sa starošću.

Vidljivi simptomi infekcije nokta su:

– promjena boje nokta iz bjelkaste u žućkastu
– promjena oblika nokta
– drugačija struktura nokta
– nedostatak sjaja nokta

Ako osim žutih noktiju uočite i ostale navedene simptome, obratite se svom liječniku jer ako se onihomikoza ne liječi može doći do potpune promjene strukture i oblika nokta. Nokat se može zadebljati i početi lomiti, a infekcija se širiti i na ostale nokte.

Ako ste zaključili da su žuti nokti razlog vašeg lošeg zdravstvenog stanja, obratite se svom liječniku. Nemojte paničariti, jer ako nemate druge simptome bolesti, žuti nokti sigurno nisu jedini pokazatelj.

Ako pušite, što prije izbacite tu naviku. Dugotrajno nošenje gela na noktima moglo bi oštetiti vaše nokte i učiniti ih žutima, istu stvar radi i lak za nokte. Ovo su neka od rješenja ako je razlog vanjski.

Povezani sadržaj:  UZMITE LIST ČUVARKUĆE I STAVITE NA NOGU: Ponavljajte to 3,4 dana, šokiraćete se rezultatom

Napravite smjesu od limunovog soka i tople vode i umačite nokte u njih. Ne držite ruke u limunovom soku predugo jer limun nagriza i vraća bjelinu noktima. Nakon toga obavezno hidratizirajte ruke.

Smjesu možete napraviti i sa kašikicom sode bikarbone i limunovog soka. Postupak je isti, umočite prste i dobro isperite, pise Novi

 

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: