NAJPOZNATIJI LIJEK ZA KAŠALJ POMAŽE KOD JOŠ 5 ČESTIH PROBLEMA: Najvažnije Je Kako Se Kuha, 1 Greška Sve “Uništi”

| September 13, 2021 | 23:24 | 296 | 0

Bijeli sljez je najpoznatiji kao domaći lijek za probleme sa kašljem i grloboljom. Čaj od ove biljke oblaže sluzokožu, pa osim kod kašlja, pomaže i kod čira na želucu, akni i drugih kožnih oboljenja. Ono što je najvažnije da se zna kod ove ljekovite biljke, jeste da se nikada ne kuha, jer tako gubi sva svoja lekovita svojstva.

U svrhu “liječenja”, od bijelog sljeza se koriste korijen, stablo, listovi i cvjetovi. Ova biljka cvjeta preko cijelog ljeta, a bere se po vrlo suhom vremenu, kad spadne rosa, i brzo osuši na vjetru ili u sušnici. Osušeni listovi, cvetovi i koren se po potrebi potope u hladnu ili mlaku vodu i onda se ta tečnost koristi za piće ili premaze.

Bijeli sljez sadrži mnoge korisne sastojke i supstance, kao što su asparagin, koji je neophodan za metabolizam ćelija nervnog sistema i betain koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Osim što umiruje kašalj, čaj od bijelog sljeza oblaže sluznicu želuca i crijeva, pa tako smanjuje iritaciju i umnogome pomaže kod gastritisa, čira na želucu. Primijenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike i kamena u mokraćnim putevima.

Kao blago sluzno sredstvo, koristi se i protiv dijareja, za klizme, obloge kod opekotina i upala, a sirup bijelog sleza je popularan lijek za suhi, nadražajni kašalj.

Povezani sadržaj:  OD OVOG NE MOŽE LAKŠE: Bučino ulje liječi mokraćne kanale, jača srce, a uz to i čisti tijelo

Kako se pravilno kuha čaj od bijelog sljeza?

Mnogi misle da je dovoljno da u toplu vodu stave proizvoljnu kolilinu ove biljke i da će ona ispoljiti svoja ljekovita svojstva. Ako želite da iskoristite pune benefite bijelog sljeza, pripremite ga na sljedeći način:

Jednu supenu kašiku isjeckanog korijena prelijte sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta da odstoji. Zatim procijediti kroz tanak sloj pamuka. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak po želji zaslađen medom.

(mondo.rs)

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: