NOGE VAS BOLE ILI PECKAJU, IMATE LI CRVENE FLEKE?: Hirurg Jocić upozorio na problem koji ljeti postaje JOŠ GORI, trebate znati

| September 26, 2021 | 20:00 | 1,144 | 0

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić pričao o ljetnjim problemima koji pogoršavaju simptome proširenih vena.

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić pričao je u Jutarnjem programu o vrućini i proširenim venama, čestom problemu koji izaziva neprijatne tegobe.

“Povećane temperature šire krvne sudove, i pojačavaju tegobe koje pacijenti imaju. To su bol, žarenje, pečenje, svrab, osjećaj težine… Komplikuje se venska bolest, može doći i do upala, venskih ekcema odnosno crvenih fleka na nogama. To su tegobe koje se značajno pogoršavaju u ljetnom periodu, i pacijenti mi često kažu kada dođu u ovo doba, da im je ljeti najgore”, rekao je on.

Smijemo li da se izlažemo Suncu ako imamo proširene vene?

“To stvara dodatne probleme, direktno izlaganje Suncu nije preporučljivo, ne samo zbog vena već i zbog drugih oboljenja. Ali, svakako da aktivnosti u prirodi, u vodi, pomažu značajno simptomatologiji venske bolesti. Šetnja, plivanje, to su dobri prijatelji naših vena, ali sunčanje koje samo maskira izgled, potamnjivanjem kože, nikako se ne preporučuje”, rekao je dr Jocić.

 

A depilacija voskom, anticelulit masaže?

“Nevjerovatno je koliko me često to pitaju! Svaka toplota je problem, može pogoršati tegobe. Ako govorimo o masažama, ako su pretjerano snažne masaže, pritisak je grub i jak, mogu napraviti problem. Ako pacijent ima proširene vene i onda tome dodamo povredu, grublju masažu ili pretopli vosak, može se iskomplikovati. Treba samo biti malo nježniji, ne treba da idete ni na kakav tretman koji ostavlja modrice na koži”, rekao je on.

Povezani sadržaj:  OVIH DANA MNOGI SE ŽALE NA GLAVOBOLJU, NERVOZU, PRITISAK... Dr Bašić savjetuje: "Zbog vlage u vazduhu ne radite ovo!"

Jedino pravo rješenje proširenih vena je operacija, kao što je dr Jocić i ranije izjavio.(novi.ba)

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: