POJAVILE SU VAM SE MODRICE PO TIJELU, A NISTE SE UDARILI: Evo šta to može značiti, oprez ljudi, može biti JAKO OPASNO

| September 13, 2021 | 23:33 | 470 | 0

Ne sjećate se da ste se udarili, a ipak povremeno imate modrice na tijelu? Ako često nailazite na njih, možda ste se zapitali zbog čega se pojavljuju, odnosno zbog čega ste im podložniji od ostalih.

Modrice su prirodni odgovor na udarac ili pad, a javljaju se kad se krv nakupi ispod kože. Ponekad uzrok modrica možemo pronaći u genetici.

“Iako se neke modrice mogu objasniti lijekovima ili medicinskim stanjima, čak i među zdravim ljudima neki su im skloniji od ostalih”, kaže. dr. Emma Wedgeworth za The Sun.

Kako kaže, ne zna se u potpunosti zašto je to tako, ali postoje neke naznake.

“Modrice su izraženije na svjetlijim tonovima kože s manje pigmenta melanina. Osim toga, žene su im sklonije nego muškarci, možda zbog strukturnih razlika u ženskom kolagenu, krvnim žilama i slojevima masti”, ističe.

Ako primjećujete da ste skloniji modricama od ostalih, ne možete mnogo učiniti da to spriječite.

Neki od manje zabrinjavajućih uzroka modrica povezani su sa:

Dobi
Kako starimo, koža postaje tanja, a krvne žile slabije. Tkiva koja podupiru krvne žile također postaju krhkija. To može značiti da ćete primijetiti više modrica, ponekad bez poznatog uzroka.

Lijekovima
Postoji niz lijekova čije nuspojave uključuju modrice. Najčešće su to oni koji smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi, primjerice heparin.

Povezani sadržaj:  REKLI SU MI DA IMAM MASNU JETRU: Napravila sam ovaj PRIRODNI NAPITAK i očistila jetru u potpunosti! (RECEPT)

Mnogi lijekovi za liječenje raka mogu smanjiti razinu trombocita u krvi, što dovodi do krvarenja. To može uzrokovati trombocitopeniju, stanje koje se očituje sitnim ljubičastim ili crvenim točkicama na koži.

Pojavnost modrica mogu povećati aspirin, kao i steroidi i antidepresivi.

Neki od zabrinjavajućih uzroka modrica su:

Previše alkohola
Jedna od glavnih funkcija jetre je proizvodnja kemikalija koje su poznate i kao čimbenici zgrušavanja. Ako pijete previše alkohola i oštetite jetru, jedan od prvih znakova može biti lakše stvaranje modrica.

Poremećaj krvarenja
Postoji niz poremećaja krvarenja, kojima su modrice simptom, a pogađaju mali broj ljudi.

Von Willebrandova bolest najčešći je poremećaj krvarenja i dijagnosticira se u oko jedan posto populacije. Uz modrice, ovo stanje može uzrokovati krvarenje u želucu, obilne mjesečnice i krvarenje iz nosa.

Hemofilija je genetsko stanje koje sprječava pravilno zgrušavanje krvi, a može biti blago ili teško. Može uzrokovati laku pojavu modrica.

Ta se stanja mogu liječiti lijekovima. No, pacijenti su u opasnosti od teških i potencijalno po život opasnih krvarenja.

Niski trombociti u krvi
Trombociti pomažu zgrušavanju krvi, pa bez njih krvarenje ne može prestati.

Trombocitopenija, koju karakteriziraju modrice, točkice na koži, krvarenje iz nosa, desni ili u stolici, je stanje kada nečije tijelo ne proizvodi dovoljno trombocita.

Nije često nasljedan, već je uzrokovan bakterijskom infekcijom, trudnoćom, autoimunim stanjima, virusom ili lijekovima.

Povezani sadržaj:  HRONIČNO ZAČEPLJENI NOS JE ZNAK ZA UZBUNU: Evo na šta vas organizam upozorava

Rak
Rak može oboljelog učiniti osjetljivim na modrice.

Lako stvaranje modrica i krvarenje četvrti je najčešći simptom leukemije, navodi Leukemia Care, koji se javlja jer postoji nedostatak zdravih krvnih stanica u koštanoj srži.

Dobrotvorna organizacija kaže da bi uočavanje ove vrste modrica moglo biti ključ za ranu dijagnozu.

Modrice se u tom slučaju javljaju na neobičnim mjestima, poput stražnjih strana nogu i ruku, ima ih mnogo bez ikakvog razloga, potrebno im je dulje vrijeme da nestanu i mogu se povećati.

Rak limfoma također može uzrokovati uništavanje krvnih stanica u tijelu, što dovodi do modrica, čestih infekcija i umora.

Unutarnje krvarenje
Ponekad ono što izgleda kao modrica zapravo može biti unutarnje krvarenje – i potrebno se hitno javiti liječniku.

Unutarnje krvarenje često je posljedica ozljede ili traume, primjerice nakon prometne nesreće. No većinu vremena nemoguće je vidjeti unutarnje krvarenje. Naprimjer, ono se može pojaviti u glavi, uzrokujući slabost, gubitak ravnoteže ili svijesti, bol u prsima ili želucu te nedostatak daha.

(Index.hr)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: