ZASADITE KIKIRIKI U SVOM VRTU: Savjeti kako se sije, obrađuje i kada se vadi..

| September 8, 2021 | 20:48 | 314 | 0

Kikiriki je biljka iz porodice mahunarki koj takođe može rasti i u našim vrtovima. Malo ko ga sadi kod nas tako da se ne vodi posebna briga oko uzgoja.

Vrijeme sadnje kikirikija

Ako nabavite kikiriki za sadnju, biće to veliko iznenađenje za vas jer njemu i naša klima savršeno odgovara. Ta kultura voli plodna, duboka i rastresita zemljišta, s dovoljno vapna i humusa, a tlo bi trebalo obraditi već u jesen.

Sije se u proljeće i to u rokovima kad već nema opasnosti od mraza i hladnoće. Sjeme je najbolje čuvati u mahunama, sve do sjetve, i to na suvom i prozračnom mjestu.

Sjetva kikirikija

Sjemenke se vade iz mahuna uoči sjetve, a siju se na dubinu od 6-8 cm. Sije se u kućice, u redove razmaka 70-80 cm te 8-12 cm u redu (po jedna biljka). Po načinu formiranja plodova kikiriki se razlikuje od ostalih mahunarki.

Nakon oprašivanja cvjetova, tučak raste u dužinu i formira tzv. ginoforu, koja se uvlači u zemlju na dubinu 8-9 cm. Tu se razvije plod ginofore koje ostanu izvan zemlje, osuše se i uginu, zato je potrebno malo zemlje nagrnuti oko biljaka.

Plodovi kikirikija

Kikiriki se vadi u jesen iz biljke. Plodove kikirikija koje ostavljamo za sjeme očistimo od zemlje i posušimo na zraku, čuvamo u mahunama na prozračnom mjestu sve do sadnje.

Povezani sadržaj:  VEĆINA ŽENA IMA RUŽNI PODBRADAK, EVO KAKO DA GA SE RIJEŠITE: Nestaje za 72 sata, ŽENE SE KUNU U OVAJ TRIK

Ostali kikiriki operemo od zemlje i lagano u pećnici na niskoj temperaturi dosušimo, odnosno malo dopečemo i možemo konzumirati.

Izvor: medjimurje.hr

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: