Artemisinin: Što je, kako djeluje i gdje nabaviti najtraženije tablete protiv karcinoma

| October 24, 2021 | 16:39 | 1,192 | 0

Ljekoviti derivat biljke slatkog pelina (artemisia annua) zvan artemisinin je najnovija nada u liječenju najagresivnijih oblika karcinoma!

Poznato je da se slatki pelin koristio u Kini već prije 2000 godina kod liječenja malarije, groznice i parazita, a od sedamdesetih godina prošlog stoljeća se masovno rabi kao lijek izbora protiv malarije. Trenutno je u fazi testiranja gdje pokazuje izvrsne rezultate u uništavanju stanica karcinoma – ostavljajući zdrave stanice nedirnutima!

Prema www.cancer.org., slatki pelin (engl-sweet wormwood, lat-artemisia annua) je biljka iz porodice artemisia koju ne treba miješati sa njegovim biljnim rođakom, artemisia absinthum, koji se tradicionalno i već dugo koristi kod probavnih smetnji, stavlja u alkoholna pića (apsint, pelinkovac), koristi kao eterično ulje, insekticid itd…

Otkriće artemisinina se opetovano predlaže za Nobelovu nagradu.

Nova velika nada u liječenju najagresivnijih vrsta karcinoma
Artemisinin se u najnovijim znanstvenim istraživanjima pokazao iznimno djelotvoran kod širokog spektra karcinoma, posebno kod onih najagresivnijih: leukemije, raka crijeva, pluća i dojke, no također pomaže kod melanoma, raka jajnika, tumora na mozgu i karcinoma prostate.

Bio-inžinjeri, dr Henry Lai i dr Narendra Singh sa University of Washington su prvi znanstvenici koji su vršili ova istraživanja.

Dokazano je naime da stanice karcinoma imaju povećan sadržaj željeza. Artemisinin u dodiru sa povećanim dozama željeza kod tih stanica (u koje su znanstvenici prije davanja artemisinina dodali još više željeza) stvara reakciju, odnosno slobodne radikale, gdje se u kratkom roku uništavaju zloćudne stanice – dok zdrave ostaju netaknute.

Povezani sadržaj:  Ovo su znakovi da ste možda zaraženi HIV-om!

Bezbrojni su slučajevi ozdravljenja s artemisinom kod životinja koje su bolovale od raznih vrsta karcinoma, no prema znanstvenicima, lijek još nije dovoljno testiran i službeno odobren kod liječenja ljudi. No, na tome se radi.

Posebno je poznat slučaj testiranja na psu dr. Laia koji je vršio ova ispitivanja. Pas je imao teški rak kostiju koji se nakon tretmana artemisininom nakon samo 5 dana povukao, a ljubimac se potpuno oporavio.

Prema nedavnim istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.

“Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka”, kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim “transferrin” receptori).

Kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti željeza.

Razlog zašto je artemisinin toliko učinkovit i kod malarije je taj da parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina – jer je pun željeza.

Povezani sadržaj:  ŽELUDAC VAM NE VARI HRANU I NAPUHAN VAM JE STOMAK? Odmah otiđite u kuhinju i OVO NAPRAVITE – preporodit ćete se!

Gdje nabaviti lijek od slatkog pelina – artemisinin
Koliko nam je poznato, artemisinin se još uvijek ne može kupiti u Hrvatskoj – ali se može nabaviti preko interneta. Ako netko možda želi sam eksperimentirati sa sadnjom, sušenjem i ekstrakcijom iz biljke (proučiti kako!), vidimo da se mogu nabaviti sadnice slatkog pelina po cca 10 kn komad na Njuškalu. Kao čaj, tinktura ili oblog, slatki pelin djeluje također: protu-upalno, antibakterijski, antigljivično, jača imunitet, pomaže kod probave, štiti jetru, liječi od parazita te pomaže kod kožnih bolesti.

Pažnja: Danas se proizvodi i polu-sintetički artemisinin te onaj iz genetski modificiranog kvasca.

Znanstvenici navode da ako se artemisinin koristi sam, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom je najdjelotvorniji. Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” obećao je proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.

Preporuke koje se najčešće navode kod korištenje ovih kapsula:

1 – 2 kapsule dnevno (ujutro na tašte, uvečer 3 sata nakon večere), uzimanje 1- 3 mjeseca s pauzama (ovisno o jačini lijeka i dijagnozi), u prehranu uvesti željezo i c vitamin (radi apsorpcije željeza) te jogurt, omega 3 i mladi sir (radi probave).

Proučite dobro prije upotrebe.

Izvori: cancer.org/drlam.com/www.huldaclarkzappers.com

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: