Čudotvorna voda manastira Đunis: Nepokretni prohodali, slijepi progledali, nijemi progovorili!

| October 16, 2021 | 02:44 | 461 | 0

Mještani okolnih sela prepričavaju da su mnogi nepokretni, pošto su se napili vode sa izvora pored crkve, prohodali, slijepi progledali, a nijemi progovorili

Manastir Đunis je ženski manastir u niškoj eparhiji. Nalazi se u istoimenom selu Đunis, na području grada Kruševca. Legenda o nastanku manastira Đunisa vezana je za davno predanje o pojavljivanju Majke Božje i izvora svete vode na mjestu na kome će kasije seljani podići manastir.

Predanje o čudotvornoj vodi manastira Đunis potiče još iz 1898. godine. U njemu se kaže da se Bogorodica prikazala trinaestogodišnjoj djevojčici, pred kojom se tada otvorio izvor. Majka Božija ga je blagoslovila i prorekla da će liječiti bolesne.

Majka Božja kazala je tada djevojčici da prenese seljanima da na tom mjestu podignu crkvu, a da bi označila tačno mjesto gradnje, bacila je krčag vode na kamen, koji se, po legendi i svjedočenju starijih sestara iz manastira, tokom vremena uvećava i sada se nalazi u maloj crkvi, prvobitno crkvi brvnari, podignutoj 1934. godine.

Manastir Đunis sa Crkvom Pokrova Presvete Bogorodice osvetio je patrijarh srpski Pavle. Svake godine, 14. oktobra kada se slavi praznik Pokrov Presvete Bogorodice, u manastir Đunis slije se i po nekoliko hiljada vjernika, koji žele da prisustvuju bdenju i jutarnjoj liturgiji.

Čudesna iscjeljenja izvorske vode od manastira Đunis načinila su pravo mjesto hodočašća. Mještani okolnih sela prepričavaju da su mnogi nepokretni, pošto su se napili vode sa izvora pored crkve, prohodali, slijepi progledali, a nijemi progovorili.

Izvor: opanak

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: