Drijen: Ljekovita biljka od kore do ploda

| October 8, 2021 | 00:00 | 291 | 0

Prema narodnoj poslovici, za osobu dobrog zdravlja kaže se da je zdrava kao dren.

To poređenje nije nastalo slučajno, već zato što je drvo drijena izdržljivo, otporno na bolesti i može doživjeti više od sto godina.

Drijen (lat. Cornus mas) raste u gotovo cijelom svijetu, ali najbolje uspijeva na području srednje i jugoistočne Evrope i u jugozapadnoj Aziji.

Može se pronaći na suvim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih hrastovih šuma. Drijen je listopadni grm ili manje drvo koje može narasti najviše do osam metara. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima. Cvjeta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra.

Plodovi, poznati i pod nazivima drenjule i drenjine, su tamnocrvene boje, dužine 14 do 16 mm, a u sredini ploda je košpica. U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve dijelovi drijena – koru, list, cvijet, plod. Plodovi se beru čim počnu dobijati crvenu boju i suše se na toplom mjestu.

LJEKOVITA SVOJSTVA DRIJENA

Vrijednost drijena i njegova ljekovita svojstva prepoznati su još u antičko doba. Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Persije koji kažu da se drijen koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.

U prvom vijeku drijen spominje i grčki doktor Dioskorid, autor opsežnog djela “O ljekovitim tvarima”, koje je služilo doktorima i botaničarima sve do renesanse.

Sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U njemu ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u narandži.

Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.

U Francuskoj i Italiji od drijena masovno prave vino i žele, a nedozrele plodove konzerviraju u slanoj vodi kao masline. U Njemačkoj ga kuvaju sa šećerom i sirćetom, dodaju jelima od tijesta i krompira.

U Rusiji prave ukusne supe i koriste ga kao začin za specijalitete od mesa i ribe. Ovi narodi su istinski poštovaoci tradicionalne medicine i dobro znaju ljekovita svojstva drijena.

Povezani sadržaj:  ODGAĐATE PRANJE KOSE? LJEKAR ŠOKIRAO TVRDNJOM: Evo šta će se desiti sa kosom ako je NE PERETE 7 DANA

Svaki njegov dio je ljekovit – plod, list, kora, cvijet, svježe i osušene košpice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti, ospica, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.

Ruski naučnici su ustanovili da kora stabla i listovi drijena posjeduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki mogu da se koriste za regeneraciju kože i sluzokože.

Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.

Koristi se kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:

– bolesti grla,

– bolesti bubrega,

– slabokrvnosti,

– proljeva,

– groznice,

– rana,

– hemoroida,

– menstrualnih bolova,

– povišenog šećera,

– viška vode u organizmu,

– oslabljenog imuniteta,

– tinitusa.

Plodovi drijena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. A od njega se mogu praviti sokovi, čajevi, tinkture i likeri. Čajevi se takođe mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drijena.

ČAJ OD DRIJENA

Koru, plodove, cvjetove ili listove drijena osušite na suvom i toplom mjestu. Kuvajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvjetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode. Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procijedite ga i odmah popijte. Preporučuje se piti jednu šoljicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno. Čaj mogu piti i djeca. Ako vaše dijete ima proljev ili lakše crijevne tegobe, skuvajte mu blaži čaj od drijena za ublažavanje probavnih tegoba i brži oporavak od bolesti.

Čaj od drijena pomaže kod:

– crijevnih tegoba,

– groznice,

– bolesti grla,

– slabokrvnosti,

– slabog imuniteta,

– čišćenja organizma.

SOK OD DRIJENA

Postoje različiti načini pripreme soka od drijena, ali preporučuje se da pravite sok bez šećera i umjetnih zaslađivača. Za prirodan sok od drijena potreban je blender ili gaza kako biste protisnuli plodove i dobili sok. Potrebni sastojci su kilogram zrelih plodova, 1,5 litara vode i jedan limun. Da biste plodove mogli samljeti u blenderu, prvo ih očistite od košpica. Ili možete jednostavno protisnuti plodove kroz sito i gazu. Dobijenoj smjesi dodajte vodu i ocijeđeni limun, te sve promiješajte. Po želji sok zasladite medom ili stevijom. Sok je idealan kao lagano osvježenje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.

Povezani sadržaj:  BILJKA KOJA RASTE SVUDA OKO NAS PRAVO JE BLAGO: Čisti KRV i jetru, sprječava znojenje i pomaže kod REUME

Sok od drijena pomaže kod:

– čišćenja organizma,

– izbacivanja viška vode iz tijela,

– slabokrvnosti,

– bolesti crijeva,

– snižavanja temperature,

– oporavka organizma od proljeva ili povraćanja,

– jačanja imuniteta,

– groznice.

Tinktura od drena
Za tinkturu od drena potrebna vam je 1 litra jačeg alkohola ili rakije (minimalno 50%) te svježi plodovi ili cvjetovi drena.

Za jaču tinkturu plodovima ili cvjetovima drena napunite pola, a za slabiju – trećinu staklenke, te zatim dodaje alkohol.

Promiješate čistom žlicom te spremite na suho i toplo mjesto.

Staklenku morate svaki dan protresti. Proces pripreme tinkture može trajati od 3 tjedna pa sve do 6 mjeseci. Kada procijenite da je tinktura gotova, mješavinu procijedite i spremite u novu staklenku.

Ako ne želite ili ne smijete koristiti alkohol, tinkturu možete uliti u vrući čaj ili u neku drugu vruću tekućinu pa će alkohol ispariti.

Preporučeno doziranje je 10 do 15 kapi tinkture dnevno, u jednom navratu.

Nakon 4 tjedna uzimanja tinkture potrebno je napraviti pauzu.
Tinktura od drena pomaže kod:

grlobolje
slabokrvnosti
bolesti bubrega
proljeva
hemeroida
dijabetesa
bržeg zacjeljivanja rana
Oblozi od drena
Tinkturu drena možete iskoristiti i za obloge.

Nekoliko kapi tinkture nakapajte na vatu ili gazu i pričvrstite zavojem.

Prije toga kožu možete namazati tankim slojem vazelina. Na taj ćete je način zaštititi od eventualnih alergija i isušivanja zbog alkohola.

Oblog ostavite 2 do 4 sata.
Oblozi od drena pomažu kod:

bržeg zacjeljivanja rana
ekcema
osipa
infekcija kože
Izvor: alternativa

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: