KUHANA PŠENICA SA MEDOM: Starinsko jelo naših baka koje itekako vrijedi spremiti

| October 11, 2021 | 12:56 | 1,888 | 0

Kuvana pšenica je ogromna riznica zdravlja, a u kombinaciji sa medom i orasima je još i ukusnija, te zdravija. Ova popularna žitarica godinama unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane.

Za šta je sve zdrava kuvana pšenica

Prevencija bolesti

Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu uzročnici bolesti debelog crijeva.

Regulacija tjelesne težine

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak normalnim.

Liječenje hroničnih upala

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ

Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto konzumirati integralnu kuvanu pšenicu?

Kako je pripremiti na pravi način

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procijedi i kuva. Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao dio obroka. Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Povezani sadržaj:  IZBACITE IH ODMAH: Ovo Je 6 Kancerogenih Stvari Koje Svako Ima U Kući

Spremite i vi kuvanu pšenicu, mnogo je dobra!

Izvor: stil.kurir.rs

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: