LIJEČE SINUSE I PLUĆA: Par recepata za probleme disajnih puteva

| October 11, 2021 | 18:15 | 429 | 0

Čest, naporan kašalj je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, a nerijetko ga prati i sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalijepljen za zidove naših bronhija, on se vrlo teško izbacuje.

U nastavku današnjeg članka vam predstavljamo rješenja kako izbaciti šlajm iz pluća kod kuće.

Prirodni lijekovi za čišćenje disajnih puteva

Bijeli sljez za izbacivanje šlajma kod odraslih

Preliti kašiku usitnjenog korjena bijelog sljeza sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procijediti i piti u manjim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati.

Bijeli sljez, lan i žalfija za izbacivanje šlajma kod djece

Pomješati po kašiku korijena bijelog sljeza, kašiku lanenog sjemena i kašiku suhe žalfije. Sipati 2,5 decilitra vode u šerpu, pa dodati 100 g žutog šećera. Kada se šećer otopi, dodati mješavinu biljaka i jedan limun opran i isječen na kriške.

Kuhati na umjerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim skloniti sa vatre i procijediti. Uzimati kašičicu sirupa 4 puta na dan sve dok se ne osjeti poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma je najbolje čuvati u frižideru.

Sirup od piva i smeđeg šećera za čišćenje šlajma iz grla

U veću činiju sipati 150g smeđeg šećera i zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i dobije karamel boja, a zatim dodati 5 decilitara piva i kuhati 20 minuta dok se ne dobije sirup gustine malo rjeđe od meda.

Povezani sadržaj:  AKO NISTE PROBALI NIKADA ČAJ OD BOSILJKA, NE ZNATE ŠTA PROPUŠTATE! EVO KOJE BOLEST LEČI, KAKO SE SPREMA

Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim sirup za izbacivanje šlajma presuti u odgovarajuću staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimajte po supenu kašiku prije najvažnijih obroka tri puta tokom dana.

Domaći recept za iskašljavanje šlajma iz pluća i sinusa

Za iskašljavanje šlajma kod djece

Jedno od rješenja kako izbaciti šlajm kod djece nudi nam i blagi čaj od lipe. Ako ga koristite više dana, ublažit ćete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta.

Ovaj čaj za iskašljavanje također podstiče i znojenje, što je važno u slučaju gripa, prehlade i nazeba. Pije se uvijek dok je još vruć izjutra i uvečer, a priprema se vrlo jednostavno:

Dvije male supene kašičice cvjeta lipe preliju sa 5 dl proključale vode, a zatim se ostavi 20 minuta da odstoji nakon čega se dobro procijedi. Čaj možete zasladiti pravim medom, dodati mu soka od limuna i uzimajte po jednu kafenu kašičicu svaki put kad osjetite nadražajni kašalj.

Pripremite i vi ove recepte za čišćenje disajnih puteva.
Dobro dođu!

Izvor: atma

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: