Najotrovnije voće i povrće i prska se sa 15 – 17 vrsta pesticida: Evo kako da se odbranite i ostanete zdravi – POSTUPAK ČIŠĆENJA

| October 7, 2021 | 13:28 | 658 | 0

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u tijelima djece i odraslih. Međutim, ako samo dvije sedmice ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem tijelu pada na nulu.

Da bi se smanjio rizik od raznih bolesti preporuka je da se izbjegava kupovina ovog voća i povrća, osim ako nije organsko ili proizvedeno u vašoj bašti (jer vi znate koliko prskate voće i čime ga prskate):

1. Jagode
2. Jabuke
3. Nektarine
4. Breskve
5. Celer
6. Grožđe
7. Trešnje
8. Špinat
9. Paradajz
10. Čeri paradajz
11. Krastavac
12. Paprika babura
Testiranje pojedinih jagoda je pokazalo da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pesticida, dok su grožđe i paprike prskane sa 15 vrsta pesticida.

ŠEST KORAKA KAKO DA JEDETE ČIŠĆE

Ukoliko niste sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, šta napraviti?

Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa pojedinci koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari. Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo s vodom, to i dalje nije dovoljno da se uklone ostaci pesticida.

Povezani sadržaj:  AKO IMATE OVE SIMPTOME, NEMOJTE JESTI PARADAJZ: Obratite Pažnju Na Vrijeme, Može Biti Štetan Po Vaše Zdravlje

U raznim ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće riješiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

6 koraka kako jesti čišće:

1. Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.
2. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio.
3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe.
4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krompir i cherry paradjza.
5. Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i šta sad?
Idemo po redu:

Rješenje 1

1 kašika morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.
Rješenje 2

Napravite otopinu 1: 4 od bijelog sirćeta i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.
Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjet ćete što je sve izašlo…

Povezani sadržaj:  Sok od ove žitarice za 2 nedelje otapa kamenje i izbacuje pesak iz bubrega i bešike! (RECEPT)

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…

Recept 1

1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.
Recept 2

Šalica vode, šalica bijelog sirćeta, 2 kašike sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promiješajte.
Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.
Izvor: atma

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: