OVA ŽENA STAVLJA PLOŠKU KROMPIRA NA NOGU: Kada vidite zbog čega, uradit ćete ISTO!

| October 8, 2021 | 13:46 | 519 | 0

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima širom svijeta. Osim sto je izrazito ukusan i može se spremati na različite načine, krompir može poslužiti i kao lijek. Krompir posjeduje mnoga ljekovita svojstva.

Narodni lijekovi iz davnine s krompirom

Krompir je poznati lijek za srce i krvotok. Ruski narodni recepti preporučuju da svi stariji od 40 godina svakoga jutra prije doručka naribaju jedan srednje velik sirovi krumpir i pojedu ga kako bi spriječili arterosklerozu.
Jedan stari lijek protiv trakavice preporučuje da se navečer jede krumpirova salata s uljem od oraha tri dana za redom.
U Rusiji su se čepići izrezani iz svježih krumpira stavljali u anus kao brzi lijek protiv hemoroida.
Sirov sok od krumpira i vruća krompirova voda stavljali su se na bolne dijelove tijela kod gihta, reume i lumbaga.
Kod povišenoga krvnog pritiska, kuhajte koru 4-5 krumpira 15 minuta u 600 ml vode. Svaki dan popijte 1-2 šolje procijeđene i rashlađene tekućine.
Unutarnja ljekovita upotreba krompira

Kada se peče ili kuha na pari u kori, krumpir zadržava velik dio svoje prehrambene vrijednosti i lako se probavlja. Budući da gotovo uopće ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele smršavjeti. Ipak, u narodnim lijekovima najviše se koristi sok sirova krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid. Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda djelotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizira razorne slobodne radikale koji su povezani s cijelim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.

Povezani sadržaj:  Svi znamo da je normalan pritisak 120/80. Ali, da li znate šta TAČNO znače cifre 120 i 80?

Vanjska ljekovita upotreba krompira

Sok od sirova krompira umiruje upale i ubrzava zacjeljivanje kožnih infekcija, kroničnoga dermatitisa, rana i čirova. Naribani krumpir pomiješan s maslinovim uljem uspješno se koristi za liječenje opeklina, opeklina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora sirovoga krumpira dobar je oblog za rane i ozebline, a kada se stavi na sljepoočnice i protiv glavobolje i migrene.

Izvor: novi

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: