Ovo MESO JE GLAVNI UZROČNIK zbog kog devojčice u Srbiji sa 6 godina ulaze u prerani PUBERTET, a dečacima rastu GRUDI!

| October 25, 2021 | 05:55 | 911 | 0

Devojčice već sa 6 godina mogu da imaju sekundarne seksualne karakteristike, a dečacima mogu da rastu grudi, što je sve češće kod dece ovog uzrasta u Srbiji. Doktorka Milica Kotlajić nam je objasnila kada roditelji treba hitno da reaguju, kao i šta uzrokuje ulazak u prerani pubertet.

Naime, primećeno je i da su deca u Srbiji, ali i u celom svetu krupnija od svojih roditelja, ali i da se ranije razvijaju.

Ta informacija nije nova, ali je šokantna i sama pomisao da bilo koja devojčica može da uđe u prerani pubertet do šeste godine, kao i to da tako malim dečacima rastu grudi.

Pubertas praecox (pubertas pekoks)

– Pubertas prekoks je takozvani prerani pubertet u koji mogu da uđu deca. Prepoznaje se po tome što se kod dece javljaju sekundarne seksualne karakteristike. Dakle oni se ne razvijaju polno, već se dešavaju promene na telu koje ukazuju na predpubertetsko stanje, napupele grudi, čvorići u grudima, malje i slično – objašnjava pedijatar dr Milica Kotlajić.

Ona obrazlaže da se različito reaguje kada se to dijagnostikuje kod deteta do 6. godine i onog koje je prešlo tu dob.

– Ukoliko dete ima ispod šest godina i roditelji primete da se na dojci devojčice, na primer, pojavio čvorić, ili da su grudi napupele, tada situaciju smatramo alarmantnom i odmah šaljemo dete kod endokrinologa koji dalje vrši dijagnostikaciju – upozorava na pojavu preranog puberteta dr Kotlajić i dodaje da se deca posle šeste godine drugačije tretiraju.

Naime, kada se to desi devojčici posle šeste godine onda se razmatra pre svega genetička predispozicija za prerani ulazak u pubertet, pa se zatim samo neko vreme posmatra situacija da se vidi kako telo reaguje.

Povezani sadržaj:  POJAVILE SU VAM SE OVAKVE IZRASLINE? ONE SU SIMPTOM OVE BOLESTI: Evo kako ih se možete riješiti, NE TREBA VAM OPERACIJA

– Dešava se da se takozvani čvorići na grudima devojčice pojave neposredno posle šeste godine.Tada pre svega pedijatri treba da utvrde da li je majka ranije ušla u pubertet, na primer sa deset godina. Ukoliko to nije slučaj, situaciju pratimo i mi doktori i roditelji jer se najčešće desi da se godinu ili dve situacija uopšte ne promeni. Ponekad dalji razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika stagnira i duže vreme i tada ništa ne treba preduzimati – jasna je dr Kotlajić.

Zašto nastaje prerani pubertet kod dece u Srbiji? I evo koje meso je najčešće puno hormona.

Pubertas prekoks nastaje najčešće iz dva razloga: ili postoji tumor hipofize ili problem potiče od nezdrave ishrane.

– Pretpostavka je da prerani pubertet kod dece u Srbiji nastaje kao posledica unošenja mesa i mesnih proizvoda koji obiluju hormonima, najverovatnije ženskim. Dakle, danas se na većim farmama u našoj zemlji životinje hrane koncentratima, hormonskom hranom i vitaminima da bi se ubrzao njihov rast i da bi se pre našli na tržištu. Najčešće su to piletina i junetina – kaže dr Milica Kotlajić i dodaje da je stvar ekonomske prirode i da bi trebalo konsultovati stručnjake iz te oblasti kako bi se našlo rešenje za ovu situaciju.

Srpska deca jedu takvu hranu životinjskog porekla i tim putem unose hormone i remete svoj prirodni hormonski balans. Na taj način se bukvalno „kljukaju“ supstancama koje ubrzavaju razvoj i nastaju mnoge telesne promene nalik pubertetu.

Ovo je pitanje kojim bi se posebno trebalo pozabaviti, kao i odgovornošću koju snosimo kao društvo zbog toga što nam jako mala deca ulaze u prerani pubertet.

Povezani sadržaj:  9 ZLATNIH PRAVILA ZA SVAKU SVEKRVU: Ako sin i snaha žive sa vama u kući, izbjeći ćete HAOS samo ako se pridržavate ovog

Kako se leči prerani pubertet i da li ima posledica po zdravlje dece u Srbiji?

Sekundarne seksualne karakteristike ne prave nikakve zdravstvene probleme za dalji razvoj dece u Srbiji, ali se ipak leče, odnosno zaustavljaju, pogotovo kada su deca do šest godina u pitanju, da bi se odložio razvoj. Jako je važno da fizički razvoj prati mentalno stanje deteta, kako bi nam se deca normalno razvijala.

–Roditelji kada primete promene na telu deteta koje ne odgovaraju njegovom uzrastu svakako treba da se obrate pedijatru. Ukoliko se ispostavi da su u pitanju sekundarne seksualne karakteristike dete se upućuje kod endokrinologa koji vrši dalje pretrage. Čak i kada se ustanovi višak polnih hormona, naročito ženskih, u većini slučajeva je dovoljno da se izbaci meso iz ishrane i situacija se stabilizuje na taj način. Vrlo retko se deci uvodi hormonska terapija koja reguliše prerani razvoj – objašnjava dr Kotlajić.

Ona dodaje da ne postoje posledice zbog ove zdravstvene pojave, ali da se i ne radi o situaciji u kojoj ne treba preduzeti nikave mere. Izuzetno je retka pojava da dođe do menstrualnog krvarenja u periodu oko šeste godine, ali i ako se to desi procedura lečenja je ista.

Deca nisu spremna za razvoj bar do desete godine i to može psihološki mnogo da utiče na njih.

Apelujemo na roditelje u Srbiji da deci daju meso životinja koje su se što zdravije hranile, odnosno onih koje nisu sa valikih farmi, jer na taj način obezbeđujemo da se naša deca normalno razvijaju i da u pravo vreme uđu u pubertetski period.

Izvor: kutaknet.com / telegraf.rs / Jelena Bojić Obradović

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: