POJAVLJUJU VAM SE RANE U USTIMA: Loš znak i pokazatelj da vam nedostaje ovaj vitamin!

| October 8, 2021 | 13:39 | 1,952 | 0

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali da konzumiraju 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ovasupstanca, takođe je poznata kao folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za našezdravljejer pomaže našemteluda popravljaDNKi proizvodi crvene krvne ćelije.

Ako vašem tijelu fali folne kiseline, možete da primjetite određene simptome, čak i da razvijete anemiju. Ovo je popis najčešćih znakova koji pokazuju da vaše telo treba više folne kiseline.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš centralni nervni sistem. Ako vaše telo nema ovaj vitamin, možete da se boriti s depresijom, da imate problema sa koncentracijom i da osećate zaboravnim i razdražljivim. Ako se ne leči ispravno, nedostatak folne kiseline može takođe povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kisika, tako da možete osjetiti i bol u drugim dijelovima vašeg tijela, posebno u prsima i nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odgovoran je za transport kiseonik iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vaše tijelo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutrašnje organe obezbijedili potrebnom količinom kiseonika. To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

Povezani sadržaj:  ŽENE U MENOPAUZI TREBA DA JEDU OVU NAMIRNICU, ISTOPIT ĆETE SALO: Snižava šećer i holesterol, smanjuje apetit!

Nedostatak daha

Uz ovaj simptom, takođe možete da osetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osjećaj vrtoglavice ili čak nesvjesticu.

Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i proljeva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem tijelu treba folne kiseline. Osim toga, u teškim slučajevima, takođe možete da patite od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ne biste trebali da ih zanemarite. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili sjajno, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, takođe možete da osjetite bol pri gutanju ili da patite od bolnog jezika i stomatitisa.

Smanjeni osjećaj ukusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može da dovede do problema s varenjem vaše hrane.

Izvor: cafe

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: