PREPIŠITE I SAČUVAJTE: Divan a preukusan ajvar koji mnogo volim

| October 11, 2021 | 14:53 | 284 | 0

Često se oko pripreme domaćeg ajvara vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod stare Makedonke u čijoj se kući ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već decenijama.

Ovo su sastojci koji će vam biti potrebni za recept:

  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dcl ulja; so po želji
  • 1 velika kašika šećera.

A ovako se priprema:

Papriku ispecite na ringli smederevca ili je ispecite u rerni, odmah nakon pečenja je stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati skidanje kore.

Kada se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, pa ih složite u veliki ocjedživač ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da bi se paprike ocijedile (potrebno je najmanje 3 sata za cijeđenje).

Patlidžane pecite isto kao paprike, potom ih isto kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

Tokom kuvanja smjesu neprestano mješajte, a ulje postepeno dolivajte po 1 dcl svakih 20 minuta, mješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od kašike, tj. možete da vidite dno šerpe.

So i šećer dodajte pri samom kraju, zadnjih 20 minuta kuvanja. U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih sipajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te ostavite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom.

Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom ostavite na hladno i mračno mesto.

Za vas smo pripremili i video upute:

Napravite i vi svoj ajvar ove jeseni.

Izvor: stil.kurir.rs

Video – youtube kanal: domaceiukusno

Povezani sadržaj:  IMATE ZDRAVE ZUBE, A IPAK SMRDI IZ USTA? OVO JE RAZLOG: Uklonite ovo iz usta i RIJEŠITE PROBLEM! Share

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: