Pušio je kao mlad do 60 cigareta i pije čašu vina dnevno: Najstariji čovjek u Norveškoj, podijelio svoje tajne za dug život

| October 10, 2021 | 15:05 | 477 | 0

Dok se lov na izvor mladosti nastavlja, norveški novookrunjeni najstariji čovjek, George Melford Nygaard, podijelio je svoje tajne dugog i ispunjenog života.

Nakon smrti Torbjorn Ovreboa prošle sedmice, Nygaard je službeno postao najstariji muškarac u Norveškoj u dobi od 107. On je proslavio svoj 108. rođendan 12. januara. U 2017. godini Norveška je imala 945 građana starijih od 100.

“Nije istina da morate živjeti zdravo da bi živjeli dugo. Ja sam jeo i pio što sam htio u cijelom životu. Bio sam veliki pušač dok nisam navršio četrdeset godina, ali još uvijek pijem čašu vina svaki dan. Ona vam razrjeđuje krv. Ali pobrinite se da ne pijete previše“, rekao je Nygaard.

“Uvijek sam bio dobro raspoložen. Čovjek mora živjeti, pogotovo u mojim godinama. Jednom davno sam imao komšiju koji je uvijek bio bijesan i ljut, i ja nisam htio biti takav. Vi ne želite biti ljuti na život.
Nisam toliko razmišljao o tome. Znam da je neko ko je stariji od mene umro prije nekoliko dana, rekli su mi. Ali ja ne želim razmišljati toliko o tim stvarima. To nije dobra misao”, dodao je Nygaard.

Nygaard je rođen 1910. godine u Sjevernoj Dakoti, nakon što je njegov otac emigrirao iz Norveške 1894. godine, a Nygaard je doživio oba svjetska rata. Govoreći o Prvom svjetskom ratu, Nygaard se prisjetio nekih od njegovih najranijih uspomena.

Povezani sadržaj:  POZNATI TRAVAR OTKRIO GREŠKU KOJU PRAVIMO KAD SPREMAMO ČAJ: Tako Uništavamo Sve Ljekovite Sastojke!

“Sjećam se nekih epizoda iz tog rata, isto tako. Između ostalog, sjećam se da je moj tata dao jednog od naših konja za vojsku, američku vojsku”.

George je naučio voziti Ford Model T, sa samo 14 godina. Vozio je cijeli svoj život do dobi od 95, kad mu je vid počeo slabiti.

Nygaard je bio svjedok Drugog svjetskog rata iz prve ruke, dok je bio stacioniran na Havajima za vrijeme njegove službe u američkoj mornarici. Odustao je od pušenja 1953. godine, ali se još uvijek prepušta svojem drugom poroku pijući čašu vina dnevno.

Nygaard i njegova supruga Adele su se na kraju vratili natrag u grad Roverud u Norveškoj. Adele je preminula 1992. godine, a nakon teške borbe sa upalom pluća dok je imala 101 godinu, nakon čega je George bio prisiljen se preseliti u starački dom gdje živi sve do danas.

On, međutim, održava aktivan um i obraća pažnju na događaje širom svijeta.

Izvor: nettavisen/haber

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: