Ruski doktor upozorava: Zbog ovih grešaka roditelja djecu hvata prehlada i virus!

| October 10, 2021 | 01:13 | 377 | 0

Ruski pedijatar edukuje roditelje kako da na pravi način zaštite djecu od naleta virusa i prehlada. Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga djeca sedam dana u vrtiću pa dvije nedelje kod kuće i tako ukrug.

Naši pedijatri savjetuju slične mjere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne da radimo, iako se toga manje-više ne pridržavamo.

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbjegavanje gužve. “Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus“, kaže on.

Zato bi trebalo dva puta razmisliti prije nego što povedemo djecu bilo kuda, a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska djece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gdje hrle u igraonicu ‘pošto je napolju hladno’. Tužno je i što ćete od djeteta koje ide u vrtić često čuti: ‘Danas nismo bili napolju.’ ‘Zašto?’ ‘Paaaa, hladno je.’ Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku ‘maltretiranje deteta’ ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dijete lijepo obučeno pa ne može napolje.

Povezani sadržaj:  ĐOKOVIĆ SVAKO JUTRO PIJE OVO I ZDRAV JE KAO DRIJEN: Napitak Koji Obavezno MORATE PROBATI (RECEPT)

Pročitajte 5 konkretnih savjeta čuvenog ruskog pedijatra:

Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.
Pranje ruku i provjetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svježem vazduhu.
Dr Komarovski navodi optimalne vrijednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.
„Držite se ovih granica“, kaže on, “Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte se! Održavajte vlagu u prostoriji. Provjetravajte!”
Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mjestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prevozu).
Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.
Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se posljednjih godina sve češće nose maske (odbijam da zamislim djecu pod maskama kako čilo trčkaraju u tržnom centru!). Maska, međutim, ne spasava zdravu osobu i nema razloga da je nosi ko je zdrav, rekao je dr. Komarovski i dodao:

Povezani sadržaj:  Savjeti uz koje sam IZLIJEČILA GIHT na jednostavan način kod kuće

„Masku nosi oboljeli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost. Ne postoje medikamenti koji smanjuju vjerovatnoću oboljevanja od virusne infekcije. Vjerovatnoću oboljevanja umanjuje zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmjeh i vedro raspoloženje”.

Izvor: Stil/Super Žena

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: