SMIJETE LI ČUPATI DLAČICU KOJA RASTE IZ MLADEŽA? Stigao Je Odgovor Dermatologa!

| October 3, 2021 | 22:03 | 172 | 0

Mladež iz koga viri dlačica iritira svakog ko ga ima, a mnogi smatraju da je opasno dirati te dlake. U nastavku teksta saznat ćete da li je baš ovakav mladež opasan? Da li smijemo da čupnemo te dlačice? Da li možda treba da se obratimo ljekaru? Evo odgovora.

– Mladež je izraslina na koži, obično braon ili crne boje, a nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umjesto da se šire, a tamniji su jer te ćelije proizvode i pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu da budu ravni ili reljefni, i mogu da potamne uslijed izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr Džastin Vujević, dermatolog iz Pitsburga.

A ZAŠTO NA NEKIM MLADEŽIMA IMA DLAČICA?

Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gde ima folikula. Ako u mladežu ima folikula, na njemu će se pojaviti dlačica, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko ima folikula.

DA LI SU DLAKE NORMALNE?

Da, apsolutno. Generalno, žene imaju manje tjelesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju, ali u svakom slučaju je u oba pola to uobičajeno.

ZAŠTO SU DLAKE NA MLADEŽIMA TAMNIJE OD DRUGIH

Baš kao što je koža na dijelu gdje je mladež tamnija, i dlaka može da bude tamnija.

Povezani sadržaj:  Lekari imaju pune ruke posla: Doktorka otkrila kome je post zabranjen, poseban oprez za 2 kategorije ljudi

DA LI JE DLAKAVI MLADEŽ ZNAK DA JE ON KANCEROGEN

Ne nužno. Bilo koji mladež može i ne mora da bude kancerogen, sa dlačicama i bez njih. A sada kada smo to napomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manja šansa da je kancerogen mladež iz koga raste dlačica. Zašto? Zato što su kancerogene ćelije abnormalne, a ako na mladežu imate dlačice, znači da možete da budete gotovo potpuno uvjereni da se ispod njega ne kriju abnormalne ćelije.

DA LI SMIJEM DA UKLANJAM TE DLAČICE?

Da, kao i svake druge dlake koje vam smetaju. Možete da ih brijete, čupkate pincetom, voskom, idete na epilaciju…šta god vam drago.

A AKO DLAČICA NA NJEMU URASTE?

I to može da se desi i tada postupate kao i sa bilo kojom drugom uraslom dlakom.

DA LI MLADEŽ SA DLAKOM TREBA DA ME BRINE?

Ne, osim ukoliko pokazuje znakove kancera – asimetriju, neravnu ivicu, različite boje, promjene tokom vremena i slično. A u tim slučajevima, obavezno se obratite dermatologu.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: