SVI JEDEMO KLEMENTINE, ALI OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta se nalazi u njima!

| October 10, 2021 | 01:11 | 518 | 0

Klementina je posebna vrsta mandarine koja je danas popularna u cijelom svijetu. Osim u svježem stanju, klementina se prerađuje u određene proizvode kao što su džem, osvežavajući napici, suho ili konzervisano voće.

Osim vitamina C, u klementinama se nalaze i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12).

Osim toga, klementina je i odličan izvor antioksidanata koji funkcionalno napadaju i uništavaju slobodne radikale. Zbog toga je klementina odlična za regeneraciju i revitalizaciju tjelesnih ćelija, čime se poboljšava čovjekov imunitet.

Svojim hranljivim materijama, klementina čoveku obezbjeđuje odličan kvalitet kože, odgovarajući balans kiselina u tijelu, pospješuje umne aktivnosti, smanjuje nivo holesterola, održava tjelesnu težinu, ublažava digestivne probleme.

Malo ko zna kako klementina pozitivno djeluje na prevenciji pet bolesti:

Prevencija raka

Vitamin C u klementini prepun je antioksidanata. Ove esencijalne materije veoma su važne za pospješivanje čovjekovog imuniteta, jer suštinski sprječavaju poremećaje ćelija usljed djelovanja slobodnih radikala. Ovakva svojstva koja posjeduje klementina nimalo nisu zanemarljiva, jer izlaganje tijela slobodnim radikalima dejluje pogubno za čovjeka, pošto usljed slabljenja imuniteta organizam postaje podložniji za nastanak raka i brzog širenja maligne bolesti.

Prevencija moždanog udara

U najvažnije elemente koji se nalaze u klementini ubrajaju se minerali, a među njima to su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da djeluju pri smanjenju rizika od eventualnog moždanog udara. Ovakve osobine imaju i druge citrusne voćke poput narandže ili grejpfruta, pa je preporučljivo da se bilo koja od njih konzumira kako bi djelovale kao preventivno sredstvo od nastanka moždanog udara.

Povezani sadržaj:  ZA ŠTA JE DOBRA CVEKLA: 7 BOLJKI KOJE CVEKLA RJEŠAVA ZA KRATKO VRIJEME.

Prevencija srčanog udara

Osim što klementina zdravsteno djeluje na sprečavanje nastanka moždanog udara, ona to isto čini i kada je riječ o srčanom udaru. Plod ove voćke pun je kalijuma, mienerala koji čuva zdravlje srca, podstiče bolju cirkulaciju krvi i oslobađa je od viška nagomilanog holesterola. Jedna do dvije klementine dnevno obezbjediće da iznenadni infarkt bude više od neprijatnog iznenađenja.

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nastaje kada hormoni u toku trudnoće ometaju sposobnost tijela trudnice da koristi insulin kao hormon koji pretvara šećer u energiju. Nije rijetkost da trudne žene često pate od ovog tipa dijabetesa, a ova bolest može biti veoma opasna jer jednako ugrožava zdravlje i trudnice i bebe. Da bi se to spriječilo, konzumiranje klementina tokom trudnoće zaista može pomoći, jer ovo voće u sebi ima nizak nivo prirodnog šećera koji je sasvim dovoljan za ishranu u periodu drugog stanja. Zbog ovih svojih specifičnih svojstava, klementine su više nego preporučljive u ishrani budućih majki.

Prevencija kamena u bubregu

Posljednja, ali ne i najmanje bitna preventivna zdravstvena korist klementine je da sprječava pojavu kamenja u bubrezima. Redovno konzumiranje ovog južnog voća dobija se takva korist od minerala i vitamina da postižu ravnotežu soli kristala u bubrezima i uništavaju ih prije nego se pretvore u kamenje. Posebno se preporučuje potrošnja klementina na prazan želudac kako bi se spjrečilo javljanje gasova.

Povezani sadržaj:  UKOLIKO VIDITE OVO NA KROMPIRU, NIKAKO NEMOJTE DA GA JEDETE: MOŽE DA BUDE JAKO OPASNO PO VAS

Izvor: bastabalkana

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: