ZA BOLESTI PLUĆA: Kako se pravi sirup od bijelog luka

Dobro je poznato da je bijeli luk superhrana sa ogromnim brojem zdravstvenih prednosti. On pomaže proširiti krvne žile, pospješujući tako protok krvi u tijelu i povećavajući energiju, ali i rad mišića, kao i mozga.

Zatim tu je činjenica da bijeli luk pomaže u probavi i da sadrži velik broj različitih vitamina minerala.Uz to, on je također snažan antibakterijski lijek. To mu daje niz različitih specifičnih namjena za one koji se žele liječiti prirodom, uključujući liječenje infekcija prsnog koša.

Evo kako se sprema recept, te za šta je sve odličan:

Da biste napravili ovaj sirup od bijelog luka, bit će vam potrebni idući sastojci:

  • 250 ml kipuće vode
  • 125g bijelog luka, oguljeno i narezano
  • 1 žlica zdrobljenih sjemenki komorača
  • ¼ šolje octa (oko 70 ml)
  • 250g šećera

Upute za pripremu recepta:

Uzmite kipuću vodu i dodajte je bijelog luka. Pokrijte ih oboje u loncu i pustite da odstoji 12-24 sata.

Kad je to gotovo, uzmite malu tavu i kuhajte sjeme komorača u octu. Sada izvadite lonac sa bijelim lukom i pomiješajte sa komoračom. Zagrijte smjesu i pirjajte dok luk ne omekša. Sad ga umrljajte kroz muslin (mrežicu) i pritisnite luk kako biste izvukli sok. Zagrijte ovu tekućinu i postupno dodajite više i više šećera.

Nakon toga neprestano miješajte i vidjet ćete da postupno otapa šećer (ali ne dopustite da zakuha). Ovo će stvoriti sirupastu teksturu koju želimo dobiti.

Sad ostavite da se sirup ohladi sa strane. Jednom kad je pretočite, prelijte je u bocu i ostavite na tamnom mjestu.

Kako ga uzimati:

Ovaj sirup je sladak i prijatnog okusa, tako da se glatko spušta niz grlo kada ga popijete.

Kad vam zatreba, dnevno možete uzimati do tri kašičice i to će ubrzati vaš oporavak i pomoći u čišćenju infekcije. Također možete pokušati dodati samo malo soli koja također djeluje tako da uništava bakterije.

Bijeli luk se već dugi niz godina koristi kao snažan tretman za sve vrste bolesti. Nekad se koristio za liječenje astme a danas se koristi za liječenje kašlja, promuklosti, drugih infekcija i nakupljanja sluzi.

Uvijek imajte pri ruci malo češnjaka, jer zaista je koristan i pravi je dar prirode.

Napravite i vi ovaj recept, zaista je dobro imati ga spremljenog.

Ostajte zdravi! | Izvor: Svezazdravlje

 

Related Posts

Kako prepoznati kašalj koji je znak bolesti srca: Vrtoglavica je jedan od simptoma, a evo koje je boje sluz koja se iskašljava

Kada dođe do srčanog zastoja, može se javiti zagušenje krvi u plućima, što rezultira kratkim dahom i kašljem Iako je povremeno kašljanje sasvim normalna pojava, kašalj koji traje duže vreme…

Read more

Lekvar tvrdi da je ovo najzdravija riba iz konzerve: Jedite je bar 2 puta nedeljno i zaboravićete na bolesti

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i…

Read more

Mnogi greše kada koriste vagu za merenje i time dodaju sebi kilograme: Stručnjaci tvrde da je samo ovako ispravno

Broj koji vam pokaže, ova, mnogima mrska sprava, nije nužno tačan, jer postoji ispravan i pogrešan način da se merite Potrebno je samo nekoliko sekundi, da vam jedan predmet u…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *