ŽALFIJA IMA MNOGO UPOTREBA: Donosimo vam 20 recepata za razne tegobe

| October 11, 2021 | 01:52 | 505 | 0

Kadulja/Žalfija je naša domaća biljka, a ona se odavno ubraja među najzdravije biljke našeg podneblja.
Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

Danas smo za vas pripremili čak 20 načina za upotrebu ove jako zdrave biljke:

Za čišćenje krvi

Za čišćenje krvi, jačanje živaca i zaustavljanje drhtanje ruku, kuhamo lišće u mješavini pola vode pola crnog vina. Prokuhajte, ostavite da se ohladi i ocijedite, pa pijte po dvije žlice ujutro i na večer, dok ne osjetite poboljšanje, ne dulje od mjesec dana.

Za čišćenje lica ili rana

U 0,5 litre kipuće vode poparite 3 velike žlice kaduljinog lišća, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procijedite i preselite u čistu bočicu koja se može zatvoriti. Otopinom možete umiti lice ako se pojae akne ili ekcemi te očistiti rane ili čireve.

Protiv bolova u želucu

Oko 10 grama cvjetne granje kadulje poparite s litrom kipuće vode. Ohladite i procijedite, pa pijte po šalicu prije jela. Druga mogućnost je da pola čajne žličice lista poparite sa šalicom kipuće vode i ostavite da ostoji 5 minuta. Procijedite i pijte prije jela.

Za hormonalnu ravnotežu

Kašičicu suhog čaja prelijte s čašom kopuće vode i ostavite da stoji oko pola sata. Ohlađeni i procijeđeni čaj pije se 21. dan, između menstruacija, kako bi pomogao regulaciju hormona. Odlično je rješenje i za razdoblje puberteta, jer je efikasan hormonalni regulator.

Protiv anemije i za jačanje

Vino od kadulje je veoma dobro protiv anemije i za jačanje rekonvalescenata nakon operacije ili težih bolesti. Vino se dobije tako da jednu malu kašičicu kadulje prokuhate u šalici dobrog crnog vina. Procijedite i pijte tijekom 7 dana, pa nakon 7 dana ponovite ako treba.

Mast za kožne probleme

Uzmite 1 do 2 pregršti svježe ili suhe biljke, stavite u 250 grama vruće masti i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Ostavi preko noći, a ujutro podgrijter i procijedite. Spremite u kutijice i koristite ta liječenje problema s kožom.

Povezani sadržaj:  Kako se pravi kukuruzni hleb bez glutena – recept

Mokraćni problemi

Veliku kašiku mješavine jednakih dijelova kadulje, breze (betula alba), medvjeđeg grožđa (uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (flos althaeae officinalis) i preslice (equisetum arvense) poparite s 1/2 litre kipuće vode. Ostavite preko noći, pa pijte tijekom dana umjesto vode.

Za bolove i grčeve

Protiv bolova i grčeva u želucu uzmite 10 grama suhog cvijeta kadulje, poparite s litrom kipuće vode, ostavite poklopljeno da se ohladi. Procijedite i pijte po 1 šolju prije jela. Napitak treba pripremati svjež svakoga dana, ne ostavljajte za sutra.

Za stres i živce

Ljudi pod pritiskom stresa, živčano rastrojeni te rekonvalescenti, trebaju uzimati zdrobljenu suhu ili svježu kadulju kao lijek. Žvačite i progutajte 1 do 3 kašike kadulje na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon dva sata. Lijek nemojte koristiti duže od 7 dana.

Ublažite gripu

Protiv gripe i jake prehlade pijte 2 šolje toplog kaduljinog čaja na dan. Također, u 1 litru slatkog dalmatinskog prošeka namočite 80 grama kaduljinog lišća tijekom 8 do 10 dana, uz povremeno protresanje. Pijte pola male čašice ujutro i na večer.

Za jačanje desni

Svježe listove možete koristiti i za trljanje desni, za njihovo jačanje i sprečavanje krvarenja. Također, ispirite usta čajem od 3 velike kašike kadulje koje ste poparili s 1/2 litra kipuće vode. Ostavite preko noći, procijedite i koristite kao vodicu za usta.

Protiv noćnog znojenja

Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih osoba te rekonvalescenata poslije teških bolesti. Pomaže i 50 kapi tinkture od kadulje, koju treba uzeti na večer, malo prije spavanja.

Slabost želuca i probave

Pomiješajte 1 kašiku svježeg lista kadulje, dvije kašike šećera i sok 1 cijelog limuna. Ubacite u čašu kipuče vode i procijedite nakon pola sata. Pije se kao tonik kod slabosti želuca i probave, te kod umora, nervne iscrpljenosti, slabog imuniteta, memorije i koncentracije.

Za upale grla

Ušpinajte 2 kašike šećera. Kad dobije smeđu boju prelijte sa 2 decilitra mlijeka te dodajte 2 do 3 grančice kaduljinog lista. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, ocijedite napitak i pijte dok je još vruće. Ponovite ujutro i na večer, poboljšanje će doći brzo.

Povezani sadržaj:  Probajte samo 15 dana da ovako jedete, bićete uvek siti i izgubićete čak 15 kilograma!

Oblozi za rane

Jedan od starih recepata je i ovaj: Izgnječite dobro listove svježe kadulje pa ih stavite na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu. Privijte na ranu ili na gnojni čir i ostavite preko noći. Obloge treba mijenjati barem jednom dnevno dok se rana ne očisti.

Tinktura za prevenciju

U decilitar 70-postotnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavite na toplom mjesec dana. Ocijedite i premjestite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!

Kako je koristiti za kožne bolesti

U 5 litara hladne izvorske vode stavite 20 dkg kadulje. Neka odstoji 12 sati, pa ulijte u kadu s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i kožne bolesti. Za neke od njih, primjerice pitirijazu (pytiriasis versicolor) koristan je i čaj jer mijenja strukturu znoja.

Rakija od kadulje

Oko 250 listića kadulje namočite u 1,5 litru rakije, najbolje lozovače. Ostavite tri sedmice, ocijedite i pomiješajte s 1,5 kg neutralnog meda od bagrema do jakog i oporog kestena. Rasporedite u boce. Neka dozrijeva još tri sedmice. Povremeno protresite i okrećite. Pijte po malo.

Sirup za domaći sok

Treba vam 100 cvjetova kadulje, 4 kg šećera, 4 litre vode i 10 limuna. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti izvorsku. Ohladite, pa umiješajte sok od limuna te ubacite cvjetove. Neka odstoji 2 dana, pa ocijedite i podijelite u boce sterilizirane u vrućoj vodi. Pijte razblaženo s vodom.

Ulje i mast od kadulje

Da biste dobili ulje, namočite 4 kašike kadulje u 4 dcl maslinovog ili suncokretovog ulja, ulja kukuruznih klica, bademovog ili slično. Ostavite stajati 2 do 3 sedmice na suncu i ocijedite pa pretočite u bočicu. Koristite za masažu, ili izradu masti.

Žalfija je ogroman dar, zapišite i vi ove recepte!

Izvor: 24sata.hr

 

Tagovi:

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: