10 VRSTA VOĆA KOJE MOŽETE GAJITI U KUĆI BEZ OBZIRA GDE ŽIVITE: UMESTO CVEĆA, SADITE I GAJITE VOĆKICE!

| November 8, 2021 | 22:03 | 584 | 0

Umesto cveća, gajite voće – korist je dvostruka. Citrusi su očigledan izbor ako želite da gajite voće u zatvorenom. Postoji nekoliko pravila prilikom gajenja citrusa.

Ne dozvolite da se zemlja isuši. Citrusi vole vlažno tlo, ali ne močvarno i više vole mešavinu zemlje koja podseća na ilovaču. Zalivajte ih ponekad fajtalicom jer oni vole sitne čestice vode na listovima. Redovno prihranjujte citruse mešavinom đubriva pogodnom samo za njih.

1. Drvo limuna

Najčešća voćkica koju gajimo u kućama je stablo limuna.

2. Drvo limete

Tokom toplih meseci ovo drvo iznesite ispred kuće, na sunce, a zimi i na proleće držite ga kod kuće. Vodite računa da ne ostane bez vode i redovno ga đubrite.

3. Drvo pomorandže

Kada gajite navedeno voće, uvek uzimajte patuljaste voćke koje mogu da izdrže u zatvorenom. Drvo pomorandže će lepo da rađa i neće biti zahtevno ako se pravilno ophodite sa njim.

4. Smokva

Postavite smokvu na mesto gde će imati od 6 do 8 sati sunca. Redovno je fajtajte sa vodom jer ona voli vlažno okruženje, ali i kompost od ilovače. Čim počne leto, smokvu iznesite napolje.

5. Masline

Ovo je divno i dekorativno drvo koje mora da bude na mestu gde će imati 6 sati sunca. Voli toplo i vlažno mesto, a pogotovo voli vlažnu zemlju. Dva meseca tokom godine, drvo masline unesite u podrum kako bi osetilo promenu godišnjeg doba.

Povezani sadržaj:  Velika Ispovijest Oca Rade Manojlović! Prodaje Na Pijaci, Pošteno Zarađuje, A Onda Progovorio O Kćerki: Volio Bih Da Imam Zeta…

6. Breskve i nektarine

Izaberite patuljastu vrstu ovog drveta i uživajte u dekorativnom voću u svojoj kući. Obezbedite im 6 sati sunca i toplo mesto – jer to je sve što ove voćkice traže.

7. Kajsije

Nabavite patuljstu formu koja će rasti samo do jednog metra. Ona voli tesnu saksiju, mnogo sunca i vlažno, drenirano tlo.

8. Avokado

Drvo avokada, iako patuljasto, ima sklonost da raste visoko, stoga ga morate redovno orezivati. Avokado neće roditi u zatvorenom prostoru, ali mnogo je lepo i dekorativno drvo.

9. Drvo banane

Isto kao i avokado, banana će rasti mnogo visoko, stoga je redovno orezujte. Vodite računa da se ne raširi mnogo, jer ćete u kući imati pravu džunglu. Neće rađati u zatvorenom prostoru, ali napolju hoće, pa je iznesite na letnje sunce kad god vam se ukaže prilika.

10. Borovnica

Borovnicu držite u kući samo tokom zime, a čim osvanu prvi prolećni meseci, vi je iznesite na terasu ili u dvorište.

Izvor: Stil.kurir.rs

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: