BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE, NEOPHODAN JE ZA PLODNOST Dr Nestorović: Evo šta treba uzimati svakog dana

| November 9, 2021 | 22:45 | 630 | 0

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije posledice mogu biti fatalne. Naime, on je izjavio da je pored vitamina, neophodan sastojak u svakodnevnoj ishrani mineral cink, a blagodeti koje njegova redovna konzumacija može dati su mnogobrojne.

– Većinu vitamina u dovoljnoj meri unosimo redovnom ishranom: problem predstavljaju minerali. Kad vam kažu pijem neke minerale, ti neki minerali su mnogo važniji, jer je hrana deficitarna sa njima, a bez njih nema života. Ja uvek počinjem od esencionalnog minerala, a to je cink jer mi živimo u području koje je deficitarno ovom supstancom. 300 enzima u našem organizmu ne mogu da funkcionišu bez cinka. Neophodan je za plodnost. Žene i muškarci koje žele dete treba da uvek piju cink. Deca koja imaju deficit cinka imaju problem u rastu i razvoju – objašnjava doktor Branimir Nestorović.

Naime, cink je jedan od najznačajnijih elemenata ljudskog organizma, pa se preporučuje redovno unošenje namirnica koje obiluju njim.

Jedan od najbitnijih elemenata čovekovog organizma, svakako je cink, čije odsustvo organizamu možete nadoknaditi, unošenjem namirnica koje su obiluju njim. Neki od tih proizvoda jesu upravo goveđe i jagnjeće meso, jaja, semena bundeve, graška, integralnih žitarica, morskih plodova – posebno ostriga, srvenog mesa – svinjetine i govedine, oraha, spanaća, mleka, klica, vina, soje, iznutrica, belog luka, kupusa. Pored toga, sardina, suvo i mahunasto voće, kao i integralne žitarice, su izuzetno bogate ovim mineralom.

Povezani sadržaj:  UHAPŠEN POZNATI BEOGRADSKI GINEKOLOG! Krenuo mercedesom na policajca, bio pozitivan na kokain (VIDEO)

Neki od simptoma nedostatka cinka se lako mogu pomešati sa prolaznom prehladom, poput slabljenja imuniteta, pojačane nervne napetosti, hroničnog umora, otežanog zarastanja rana, kožnih promena, noćnog slepila, poremećaja ukusa, dugotrajne dijareje, zakasnelog razvoja, smanjenog apetita, gubitka čula ukusa i mirisa, mentalne letargije, pojačane sklonosti ka infekcijama, opadanjem kose, smanjenjem broja spermatozoida (a time i plodnosti), smanjenjem seksualnog nagona, suvom kožom i krhkim nokatnim pločama.

Upravo zbog toga bi trebalo dobro razmotriti savet dr Nestorovića, koji smatra da cink treba unositi u vidu suplementa.

Neke od blagodeti koje nam može doneti svakodnevno unošenje ovog minerala jesu i sprečavanje zaraze virusom, budući da cink blokira mesta na kojima se oni vezuju. Cink se uzima u vidu suplemenata i to u dozi od 10 do 15 mg dnevno za odrasle.

Kategorija: Zanimljivosti

Napisite svoj komentar na clanak: