DOKTOR IZ AMERIKE BESPLATNO OPERIŠE SRBE: Odrastao je u siromaštvu, a sada spasava najteže bolesnike

| November 5, 2021 | 10:39 | 1,276 | 0

Da pomogne teško bolesnim ljudima u Srbiji, to je bila želja poznatog američkog hirurga-onkologa, doktora Rajana Ozborna.

Domaći lekari njegovoj želji su izašli u susret pa je ovaj uspešni a skromni lekar sa svojim timom za dva dana operisao četvoro pacijenata na Klinici za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, i to sve besplatno.

– Zamolio sam srpske lekare da mi daju pacijente kojima bi i njima bilo teško da se bave. Održali su reč, ali moram da priznam, kad sam ih video, bio sam zapanjen. Kroz šalu sam rekao: “Teške, ne nemoguće”. Upustili smo se u izazov i sve je prošlo veoma dobro. Pacijenti su odlično – kroz široki osmeh sabira utiske dr Ozborn.

Na razgovor sa ekipom “Blica” došao je elegantno obučen: odelo, kravata, cipele. Čim je progovorio, u glasu mu se osećao žar prema poslu kao da je pred vama u lekarskom mantilu.

– Odrastao sam u siromaštvu. U Americi imamo program kroz koji vlada obezbeđuje za siromašne ono najosnovnije: mleko, sir, puter… To je bio baš moj slučaj. Nisam ušao u medicinu da bih zaradio, nego da bih pomogao ljudima koji prolaze kroz isto. Kada radim ovaj posao, to sam ja. Pomažem svojim ljudima, za koje sam shvatio da ih imam širom sveta, različitih boja kože i različitih jezika – objašnjava ovaj doktor svoju misiju širom sveta.

Povezani sadržaj:  ROTKVICE SU SPAS ZA JETRU I BUBREGE: Ali samo ako ih konzumirate na ovaj način, u suprotnom MOŽE BITI KOBNO

Volonterski rad voli jer je, kaže, neiskvaren, a u svojoj ordinaciji naplaćuje tek da bi otplatio račune i osoblje.

Prvi put posetio je Srbiju u novembru prošle godine. Sada se vratio sa svojim osmočlanim timom u zemlju za koju kaže da može da s njom ostvari “dugoročnu vezu”.

– Način na koji je moj tim sklopljen nije nasumičan. Posle pogleda na njihovu biografiju i razgovora s njima, odlazio bih i u grad u kome žive, spavao bih u njihovom domu, doručkovao, upoznao im porodicu, radio sa njima, gledao kakvu interakciju imaju sa ljudima. I onda odlučivao – objašnjava on.

Njegova harizma privukla je i TV producente.

– Imao sam ponude, ali ako bih se upustio u tako nešto, moralo bi to da bude obrazovnog tipa, kao emisija koju imam na Jutjubu, a ne da im radim sklekove ili slično. Ne treba da se ponašate kao idiot na televiziji samo da biste bili na njoj – kaže dr Ozborn.

Najbolje iskustvo

– Većina vaše medicinske zajednice priča engleski savršeno, tako da komunikacija nije bila problem, čak i pacijenti. Moguće da je ovo najbolje iskustvo koje sam imao van svoje zemlje u povezivanju sa ljudima, uvek ću se rado vratiti. Srpski pacijenti su predivni. Prvi koga sam operisao došao je sutradan u bolnicu i doneo mi rakiju, kolače i knjigu o Beogradu, a uz sve to i veliki zagrljaj i slikanje – kaže doktor Ozborn.

Povezani sadržaj:  KOLIKO JE ZDRAV KOPAR (MIROĐIJA) – Zaboravljeni narodni lijek koji oporavlja organizam

(IzvorBlic.rs / M.Rodić / Foto: ohniww.org / Promo)

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: