Izbjegnite klijanje i smežuravanje krumpira preko zime

| November 28, 2021 | 18:41 | 999 | 0

Spremanje zimnice uključuje i nabavku krumpira, namirnice koja je kod nas gotovo svakodnevno na meniju. Saznajte kako ih očuvati zdrave i ukusne preko zime

Ako i niste od onih koji redovito, bržiljivo i planski pripremaju zimnicu, krumpire ćete zasigurno ipak nabaviti u većoj količini i spremiti da ih imate za hladne zimske dane. Jer, oni su jedna od osnovnih namirnica u našem podneblju i gotovo svakodnevno ga konzumiramo.

Stoga nećete pogriješiti ako ga nabavite u većim količinama i pohranite preko zime – praktičnije je i jeftinije. No, pravo pitanje je gdje ga ostaviti i kako ga sačuvati da ostane zdrav, bez smežurane korice i klica? Temperaturni i prostorni uvjeti tu su od velike važnosti, kao i ambalaža u kojoj ćemo ga držati. U svakom slučaju gomoljasto povrće, u koje se uključuje i krumpir, nije pogodno za pohranu u hladnjacima i općenito vrlo hladnim prostorima, jer tako, između ostaloga, gube nutritivna svojstva.

Krumpir voli suh, zamračen i prozračan prostor – primjerice, ostava s prozorom koju imaju stanovi u zgradama je idealno mjesto za njih. Prilikom spremanja krumpira provjerite njihovo stanje – odstranite iz njih sve koji pokazuju i najmanje znakove truljenja te one koji su na bilo koji način oštećeni.

Idealna temperatura u prostoriji gdje držite krumpire je ona između 5 i 10°C . Ona ispod 5 °C šteti krumpiru jer tako postaje slatkast, budući da se pod utjecajem niske temperature škrob pretvara ui šećer. Ako nemate prostoriju koja nudi takve temperaturne uvjete, krumpir može biti i na hladnijem mjestu, ali ambalažu obložite dekama, da bude utopljen i ne smrzne. To će mu se dogoditi ako bude izložen temperaturi ispod nule.

Povezani sadržaj:  Ljekovita svojstva Trnine i načini kako da je iskoristite. Jako korisna u lecenju bolesti

Topliji pak uvjeti (temperatura iznad 10 °C) učinit će da krumpir gubi vodu, što za posljedicu ima smežuravanje i klijanje.

Zamračena prostorija bolji je izbor, jer pod utjecajem svjetlosti krumpiri dobivaju zelenu boju, a najbolja ambalaža papirnate ili jutene vreće. Dobar izbor su i vreće u kojima se inače krumpiri prodaju na tržnici ili drvene kašete. Bitno je da nisu posve zatvoreni, jer će se tako stvarati nepoželjna vlaga koja izaziva trulež. Zato je prozračnost bitan element kod skladištenja krumpira.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: