Kako sam OČISTILA PLUĆA I IZLIJEČILA BRONHITIS sa ovim domaćim receptom od mrkve

| November 10, 2021 | 17:34 | 796 | 0

Iako je ponekad doživljavamo običnom, mrkva je zaista kraljica povrća – niskokalorična, a superhranjiva i ljekovita. Iznimno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A.

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog sustava.

Takođe uveliko pridonosi i dobrom zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa i astme.

Dijelimo sa vama dva izvrsna recepta za čišćenje pluća od sluzi sa mrkvom.

Kako spremiti prvi recept:

Potrebno vam je 2,5 dcl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 kašike meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve sa vodom uz stalno miješanje, a posle dodajte med.

Upute za pripremu drugog recepta:

Pripremite 1/2 kg mrkve i 4 kašike meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da mrkva bude prekrivena. Nakratko prokuhajte dok mrkva ne omekša.

Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom. Svakako uživajte u svježe pripravljenom soku od mrkve (možete ga miješati s drugim povrtnim i voćnim sokovima) te u raznovrsnim jelima od mrkve.

Povezani sadržaj:  Dodajte 1 sastojak u vodu kada kuhate rižu: Neće se lijepiti za dno lonca i biće savršeno kuhan

Kako ga koristiti:

Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja.
Ove dvije varijante recepta za sirup se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 čajne kašičice na dan.

Očistite i vi pluća uz ova dva odlična recepta od mrkve!

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

 

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: