LIST I KORA LIJESKE: Bakini recepti za pripremu moćnih prirodnih preparata

| November 10, 2021 | 17:30 | 373 | 0


Obzirom na to da se prijesni ili pečeni mnogo koriste i da su mnogobrojni oni koji obožavaju njihov ukus i aromu, ne čudi što su lješnjaci prva asocijacija na lijesku. Ipak, zbog ljekovitih osobina, dobri travari ne zaboravljaju da se zbog ljekovitosti cijene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.

Ljekoviti preparati od lijeske

Ljekoviti preparati pripremljeni od lista i / ili kore lijeske spolja se, kao obloge koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za liječenje ulkusa vena. Preparati od lijeske se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje spoljašnjih šuljeva – hemoroida. U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od lijeske, vijekovima se koristi kao efikasan lijek za liječenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Dobri poznavaoci bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska čiji su list i kora vrlo sličnog hemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano.

RECEPTI OD LIJESKE:

Recept koji otklanja bol u nogama

šaka svježih listova lijeske
litar vode
Kako se sprema:

Povezani sadržaj:  POTPUNO RASTVARA BUBREŽNI KAMENAC: Smatra se “čudom” prirode jer oslobađa tijelo viška vode……

Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije pola sata procijedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i mijenjajte svaki drugi sat.

Izliječite hemoroide

10 ml tečnog ekstrakta lista i kore lijeske
25 g masti od pupoljaka topole
10 g lanolina
Upute za pripremu:

Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Protiv proliva

šaka svježih listova lijeske
litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procijedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očistite kožu uz pomoć listova lijeske

šaka svježe ubranih listova lijeske
litar vode
Kako se sprema i koristi:

Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i sačekajte pola sata. Procijeđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.

Zapišite i čuvajte i vi ove prirodne recepte od lijeske.

Jako su korisni!

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: