SLAB VAM JE IMUNITET ZBOG OVE GREŠKE: Doktor Perišić Upozorava Na GREŠKU Koju Pravite Ujutru, Možda Će Vas Iznenaditi

| November 18, 2021 | 19:28 | 2,999 | 0

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o greškama u ishrani koje narušavaju imunitet.

Prva će vas iznenaditi – nema veze sa samim namirnicama, već načinom na koji ih unosimo.

– Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima, IgA oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprječava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spriječi lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije – rekao je on.
Šta da jedemo sada kada se vraća hladno vrijeme? Doktor Perišić ima tačan recept, posebno za doručak.

– Ja bih rekao ovako, početi doručak jednim antiupalnim koktelom voća! Sve što ima žutu boju jedite za doručak! Tu su antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, pomorandža i ananas su tu ključni. Na prazan stomak ih uzmite, da bi se bolje apsorbovalo – rekao je on.

Citruse iscijedite kao sok ili pojedite, a onda pripremite jaja s povrćem.

– U zimsko doba dodajte doručku dvije-tri pečurke, grilovane. Jaje je kapitalan nutrijent, ali dvije-tri pečurke mu obavezno dodajte. Pa jedan paradajz, svjež ili baren, kako god želite, mora da se nađe tu. I slobodno jedite svakog dana jaja – rekao je on.

– Betaglukan sadrže pečurke, on ide u sve sluznice. Sve su to antiinfektivni činioci, ja zimi savetujem bolje piti jogurt nego slatko mleko. Naseljavamo u zimskom dobu sistem drugim bakterijama, moramo da pređemo na jogurt i to onaj sa malo laktoze – rekao je on.

– Još jedan savjet imam, paradajz ima A, C i E vitamine i najbolje ga je jesti malo zagrijanog – rekao je on. Na pitanje voditelja Filipa Čukanovića šta da rade ljudi koji ustaju iz kreveta “pet minuta” pre nego što bi trebalo da krenu na posao, profesor Voja je duhovito odgovorio.

– Nema, tu nema pomoći. Doručak je svetinja. U starim domaćinskim porodicama, trajao je po pola sata i to se mora poštovati. To je u funkciji našeg imuniteta. Bolje spavajte pola sata manje i onda doručkujte, to je bolje – rekao je on.

Povezani sadržaj:  RECEPT ZA STABILAN PRITISAK 120/80 I ČISTE KRVNE SUDOVE

Pokazalo se da siromašna ishrana rezultira povećanim infekcijama, usporava ozdravljenje prilikom povreda i infekcija, povećava osetljivost na simptome i komplikacije zbog poremećaja imunološkog sistema.

Nauka je pokazala da se imunološka funkcija često smanjuje kako starimo, ali nedavna istraživanja upućuju na to da je rad imunološkog sistema takođe povezan sa ishranom i može se pojačati konzumiranjem zdrave hrane.

ĆELIJE IMUNOLOŠKOG SISTEMA
Ćelije imunološkog sistema se nalaze u krvotoku ili u limfnim čvorovima, koji se nalaze u telu, stoga se šire kroz tkiva i mogu brzo putovati kada dobiju poziv upomoć. Na taj način imunološki sistem je postavljen tako da smanjuje mogućnost ulaska u telo stranim napadačima koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti i brzo reaguje na sve one koji to uspeju.

Vaš imunološki sistem takođe se oslanja na određene strukture u telu koje pružaju temelj za odbranu. Najvažnije strukture imunološkog sistema su prepreke unutar vašeg tela i izvan njega. Ove prepreke zadržavaju neželjene organizme i molekule pre ulaska u telo gde mogu učiniti štetu.

Budući da je vaša koža u dodiru sa spoljnim svetom, verovatno ne čudi da koža predstavlja važnu barijeru, međutim to je samo jedan deo vaše odbrambene barijere.

Gastrointestinalni trakt
Vaš gastrointestinalni trakt je zapravo najveća prepreka između vas i spoljnog sveta.

Gastrointestinalni trakt

je poput unutrašnje kože, ali ima oko 150 puta više površine od vaše spoljne kože. Takođe sadrži najveći broj imunoloških ćelija celog tela, što čini oko 60% celog imunološkog sistema.

I za razliku od vaše kože ili čak pluća, vaš gastrointestinalni trakt mora shvatiti kako da zaustavi štetne molekule i patogene organizme, a da istovremeno ostavi hranljive materije i komponente hrane koje su potrebne vašem telu za preživljavanje.

Dakle, mora biti selektivan u svojoj zaštiti. Hrana koju jedete može da pruži podršku ovoj barijeri ili da uzrokuje oštećenja.

Održavanje zdravih ćelija unutar tkiva koje čine vaše prepreke, uključujući vaš gastrointestinalni trakt, od vitalnog je značaja za optimalno zdravlje.

Vaš imunološki sistem razvijen je tako da bi mogao da deluje i protiv ćelija raka unutar vašeg tela. Međutim, bez odgovarajuće kontrole i sposobnosti razlikovanja zdravih od nezdravih ćelija, vaš imunološki sistem može pogrešno ubiti vaše zdrave ćelije.

Povezani sadržaj:  SUPER PRIRODNI LIJEK: Lijek naših baka za tretiranje astme, bronhitisa, kašalja i ostalih plućnih oboljenja

Vaš upalni odgovor takođe je razvijen kako bi podržao isceljivanje, ali kada taj odgovor postane preterano aktivan, može postati destruktivan.

Bolesti autoimunih sistema kao što su reumatoidni artritis i multipla skleroza, osetljivost na infekcije i rane koje se neće izlečiti su neke od posledica neravnoteže i disfunkcije imunog sistema.

Stoga, zdravi imunološki i upalni odgovori moraju održavati osetljivu ravnotežu kako bi postigli zaštitu bez da uzrokuju samouništenje.

NEOPHODNO JE DIJAGNOSTIFIKOVATI I LEČITI UZROK DISFUNKCIONALNOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA.
Nekoliko glavnih uzroka:
Loše probavno zdravlje (nedostatak dobrih bakterija u probavnom traktu, hronična opstipacija ili proliv).
Upalna stanja (npr. Kronova bolest, ulcerozni kolitis, autoimuna bolest, rak, itd …). Čak i blaga upala koja se javlja u mnogim hroničnim bolestima može oslabiti imunološki sistem.
Hronične virusne infekcije (HIV, herpes, itd …).
Loša ishrana, naročito prekomerno konzumiranje rafinisanog šećera, jednostavan unos ugljenih hidrata ili nedostatak celovite hrane (što dovodi do nedostatka vitamina, minerala i proteina).
Višak posla.
Stres, preterano vežbanje ili nedostatak sna. Pogotovo ako je povezan s hronično povišenim nivoom kortizola.
Sve što jedete ili će ojačati ili oslabiti vaš imunološki sistem, tako da je ishrana ključ njegove efikasne funkcije.

Medicinska istraživanja su utvrdila da je jedan od najvažnijih faktora u podršci zdravog i uravnoteženog imunološkog sistema dobra ishrana.

Istraživanja pokazuju da zdrava ishrana može pomoći u održavanju vašeg imunološkog sistema spremnim i sposobnim za ispravno funkcionisanje kada je to potrebno.

Važnost ishrane
DOBRA ISHRANA JE APSOLUTNI USLOV ZA BOLJI I JAČI IMUNOLOŠKI SISTEM.

Jačanje imunološkog sistema mora biti prioritet kada želimo imati dobro zdravlje, a za to su važna tri faktora – fizička aktivnost, raspoloženje i ishrana. Lako je, stoga, ojačati snažan imunološki sistem ako zdravo jedemo, optimistični smo i vežbamo.

Morate obratiti pažnju kakve vežbe radite, budući da naporne vežbe mogu i da oslabe imunološki sistem. Da bi ga ojačali, preporučuju se opuštajuće vežbe.

Mnogi testovi su pokazali da psihološka stanja stresa, depresije ili tuga utiču na imunološki sistem. Zato se preporučuje opuštanje, uklanjanje stresa i optimizam.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: