SPAVATE LI U TOPLOJ ODJEĆI? ODMAH PRESTANITE, TO NIJE NIMALO DOBRO: Naučnici Otkrili, EVO ZAŠTO

| November 17, 2021 | 23:10 | 447 | 0

Gotovo 40% nas nosi pidžamu u krevetu, a nema ništa ugodnije od vaših omiljenih zimskih PJ-ova. No, ono što odlučimo odjenuti u krevet zapravo može utjecati na naš san, izgled, pa čak i na zdravlje. Ako vam zbog pahuljastih pidžama pregrijete noću, to je možda jedan od razloga što ne zaspete tako lako i ujutro se probudite osjećajući se umorno.

1. Utječe na kvalitetu vašeg sna.

Spavanje u pretoploj pidžami znači da biste mogli biti u nemirnoj noći jer vaše tijelo treba održavati pravu temperaturu tijekom cijele noći. Idealna tkanina za spavanje je pamuk, jer omogućuje koži da diše i pomaže vam da ostanete udobni. Još jedan sjajan izbor materijala za noćnu odjeću je posteljina koja je prozračna i upija – ali možda nije mekana poput pamuka.

2. Mogli bi vam stvoriti prištiće.

Kada se znojite u snu, to može dovesti do određene vrste izbijanja poznatog kao znojni prištići. Kombinacija topline i trenja znojne pidžame može uzrokovati začepljenje pora, što će vam zauzvrat dati veću iritaciju kože. Odabir noćne odjeće izrađene od bambusove tkanine može pomoći u prevenciji akni, jer ta tkanina ima antimikrobna svojstva. Čak je mekši i upijajući od pamuka i možda je upravo ono što vam treba za dobro spavanje.

Povezani sadržaj:  JEDINI NAPITAK KOJI SPRIJEČAVA OTICANJE KADA SU NAPOLJU "PAKLENE" VRUĆINE: Doktorica otkrila recept - ne košta ni 1 EURO!

3. Može pokrenuti infekcije.

Ako se noću znojite, veća je šansa da razvijete infekciju kože. Bakterije bolje rastu na vlažnim i tamnim mjestima, a kada se pokrijete slojevima tople odjeće i pokrivača, zapravo možete stvoriti savršeno uzgajalište za mikrobe.

4. Moglo bi utjecati na reproduktivno zdravlje.

Muškarci koji noću hlače noću mogu poboljšati kvalitetu sperme, pokazalo je istraživanje. Kad odete u krevet odjeveni u usko donje rublje ili toplu pidžamu, vjerojatnije je da se vaše genitalno područje oznoji. Također može utjecati na plodnost žena jer višak znoja može dovesti do upala i infekcija.

5. Čuva vaše tijelo od prirodne regulacije temperature.

Ako vam je prevruće u krevetu, temperatura u vašem središtu neće moći pasti, što vas sprečava da se dobro naspavate. Niža temperatura noću pomaže vašem tijelu da se bolje oporavi, a može čak i pojačati metabolizam. Ako želite odjenuti nešto drugo osim pamučne pidžame, svila bi mogla biti dobar izbor.

Prirodni je toplinski regulator i može vas grijati u hladnim zimskim noćima zahvaljujući toplini koja se zadržava između svilenih niti, stvarajući izolacijski učinak.

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: