Imate česte GLAVOBOLJE i nekontrolisano se GOJITE? Ovaj HORMON vam nije u redu, odmah posetite LEKARA!

| January 24, 2022 | 22:18 | 297 | 0

Neki simptomi koji možda nisu uočljivi na prvi pogled mogu ukazivati na neravnotežu estrogena u vašem telu.

Estrogenu žene mogu zahvaliti na grudima, širokim bokovima, menstruacijama i dosadnim dlačicama s kojima se neprestano bore. Ali, estrogen takođe igra važnu ulogu u zdravlju kostiju, zgrušavanju krvi, trudnoći, rastu kose i zdravlju kože.

U redovima koji slede otkrijte šta se dešava kada je nivo ovog hormona u redu, ali ne i u skladu sa progesteronom. Naravno, prva stanica jeste doktorska ordinacija, a ovo posmatrajte samo kao smernice.

1. Povećanje težine

Ovo je jedan od najčešćih simptoma, jer estrogen signalizira telu da skladišti masnoće. Stoga ste skloni debljanju i teško vam je da težinu držite pod kontrolom.

Zbog disbalansa estrogena u telu može se nakupljati i voda, što se prepoznaje po nadutosti i suvišnim kilogramima.

2. Nesanica

Ciklus spavanja i hormoni imaju recipročan odnos, pa san utiče na hormone i obrnuto. Neuravnotežen estrogen će uzrokovati nedostatak sna i povezane poremećaje, što će zauzvrat podići nivo hormona stresa kortizola. Ako već neko vreme loše spavate, onda je vreme da što pre preduzmete akciju.

3. Zatvor i dijareja

Estrogen utiče na bakterije u crevima i probavnom traktu, koje se usporavaju kada su neuravnotežene, uzrokujući nadutost, bolove u stomaku, pa čak i zatvor i dijareju. Sve u svemu, može izazvati i želju za slatkom hranom, što dodatno pogoršava stanje.

Povezani sadržaj:  ZAŠTO BI TREBALO DA PIJEMU KAFU BEZ ŠEĆERA: GORKA KAFA, SLADAK ŽIVOT

4. Glavobolja

Glavobolje možete osetiti i kada se hormoni menjaju tokom menstruacije, a simptom je češći kod dominacije estrogena pa to svakako napomenite svom ginekologu.

5. Problemi tokom menstruacije

Iako neravnoteža estrogena na svaku ženu deluje drugačije, mnoge imaju sledeće probleme tokom menstruacije, iako je prethodni menstrualni ciklus bio bez bolova i drugih problema: primetnije opadanje kose nego inače, pojačanu maljavost, jake grčeve i bolove, pojavu akni, neredovnu menstruaciju, ili retku, na svakih nekoliko meseci.

(SD)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: