Imate osećaj pečenja u ustima i grlu, LOŠ ZADAH, probleme s gutanjem? Možda imate OZBILJAN PROBLEM

| January 24, 2022 | 22:19 | 361 | 0

Kandida je normalan stanovnik našeg organizma. Na nama i u nama žive milioni i milijarde različitih mirkoorganizama i oni zapravo čine fiziološku floru. Ti mikroorganizmi su u delikatnoj ravnoteži koja podrazumeva da svako ima svoju granicu i životni prostor. Jednom kada se taj životni prostor poremeti smrću nekog od mikroorganizama, njegovo mesto zauzima neki drugi. Tako i kandida, kada se poremeti fiziološka flora u našim ustima, dobija veću površinu po kojoj može da se širi.

Na jeziku se najčešće javljaju gljivice iz roda kandida, a koje simptome daju, odgovara dr Ivana Đurića, lekara opšte prakse.

– Uglavnom su ti simptomi diskretni. Prvo se primete vizualne beličasto žućkaste naslage koje prekrivaju jezik. Te naslage mogu da se šire i na ostale delove sluzokože usta, ali i da se spuštaju nadole, ka unutrašnjosti organizma. S pojavom naslaga može da se javi i osećaj pečenja u ustima i grlu, promene ili gubitak ukusa, osećaja kao da imamo karton u ustima, pojave lošeg zadaha, problemi s gutanjem, pucanja kože na uglovima usana, ali i na jeziku u pokušaju skidanja naslaga.
Razlozi za pojavu gljivica na jeziku su mnogobrojni.

– Pad imuniteta može da dovede do pojave kandide u ustima. Nema veze da li je u pitanju stres, virusna ili bakterijska infekcija, hronična oboljenja kao što je dijabetes ili tumor, upotreba nekih lekova itd. Recimo, antibiotici su lekovi koji su uneli revoluciju u lečenju, ali oni pored loših bakterija uništavaju i one dobre. Na mesto dobrih korisnih bakterija širi se kandida. Uzimanje kortikosteroida duži vremenski period u vidu oralnih preparata ili pumpica kod astmatičara ili osoba obolelih od HOBP-a takođe remete normalnu bakterijsku floru organizma na račun kandide.

Povezani sadržaj:  Uši vam se iznenada zacrvene i imate osjećaj kao da gore? Evo koja bolest vas razara: Hitno reagujte!

Javljaju se i kod osoba koje su na hemoterapiji ili radioterapiji zbog postojanja nekog tumora.

– Ova vrsta terapije pored loših ubija i dobre ćelije, a to otvara mesto kandidi za širenje. Osobe sa dijabetesom imaju takođe povećan rizika pojavu gljivica na jeziku. To se posebno odnosi na one koji nemaju regulisani šećer. Šećer je bitan za normalno funkcionisanje gljivica, jer on njima predstavalja hranu. Kad postoji povećana količina šećera u krvi, znači da će gljivice imati više hrane za rast širenje i razvoj.

Gljivice se javljaju i kod pušača, osoba koje nose zubnu protezu, kod onih koji ne piju dovoljno tečnosti, ali i kod onih koji imaju suva usta.
Kako se rešiti gljivica na jeziku?

* Podizanjem imuniteta i unošenje dovoljno tečnosti.

* Uzimanjem antibiotika samo onda kada je neophodno.

* Nakon otkrivanja gljivica uzimite lekove za gljivice (mikonazol, flukonazol, nistatin…) u trajanju od 7 do 14 dana.

* Regulišite šećer i smanjite konzumiranje slatkiša, mlečnih proizvoda, belog brašna, kisele, ljute i začinjene hrane.

* Rastvorite 1/2 kafene kašičice soli ili sode bikarbone u čaši od 2 dcl vode i s tim rastvorom isprati usta, pa zatim ispljunuti.

* Skidajte kandidu mekanom četkicom za zube i menjajte četkice za zube svaki dan kada je infekcija velika.

* Ispirajte usta vodom nakon obroka ili korišćenja pumpica.

Povezani sadržaj:  ZNATE LI DA MOĆ LIMUNOVE KORE NEMA GRANICE: NIKAD NE BACAJTE KORU OD LIMUNA, A EVO I ZAŠTO…

* Ukoliko nosite protezu, održavajte njenu higijenu.

(SD)

 

Kategorija: Recepti, Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak:

AKO VAM SE SVIDJELA OVA OBJAVA PODRŽITE NAS LAJKOM 👍