OBRATITE SE LEKARU: Ukoliko vam URNIN peni i ima ovakvu BOJU i MIRIS, to je SIMPTOM ozbiljnog PROBLEMA

| January 25, 2022 | 16:18 | 813 | 0

Zavisno do stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, urin može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati unos vode, ali postoje i situacije kada treba otići kod lekara.

Kada obavite nuždu, obratite pažnju kakve boje je vaš urin jer po njoj možete otkriti neke stvari vezane za zdravlje i ovako možete da vidite u kakvom stnju su vam bubrezi i jetra. Na internetskoj stranici Klinike “Cleveland” iz SAD-a objašnjavaju kakve sve boje urin može biti, što to znači i kada se treba obratiti lekaru.

Kakve je boje vaš urin i što to znači:

Bez boje, skroz proziran

Pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite.

Bleda boja slame

Ova boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu te da unosite tekućine koliko treba.

Prozirno žućkasta

Ova boja je u granicama normale.

Tamno žuta

Sve je u redu, ali trebate piti više vode.

Boja meda

Telo vam žudi za tečnošću.

Boja piva, pomalo smeđa

Moglo bi se raditi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, obratite se lekaru.

Ružičasta ili crvenkasta

Ovakva boja se može pojaviti ako jedete cveklu, borovnice ili rabarbaru, ali i ukoliko u urinu ima krvi. To može ukazivati i naozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako se javite lekaru.

Povezani sadržaj:  NESTOROVIĆ UPOZORAVA – NE KUPUJTE ANTIBIOTIKE: Uzmite Propolis I Dodajte Ovaj Začin, UKLANJA SVE VIRUSE MOMENTALNO

Narandžasta boja

U ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Nije loše da se javite lekaru.

Plave ili zelene boje

Retko genetsko oboljenje može rezultirati ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lekova.

Mokraća se peni, šta sad?

Mokraća se ponekad zna zapeniti, a to može značiti da unosite previše proteina u organizam ili da imate problema s bubrezima. Posetite lekara ako vam se mokraća stalno peni. Inače, preporuka stručnjaka je periodično davati urin na analizu jer neke stvari se ne mogu videti golim okom. Recimo, nivo šećera u mokraći može ukazivati na rizik od dijabetesa.

Isto tako, nekada se urin zapeni ako previše urina izbacite u kratko vreme. Pokušajte pratiti stanje nekoliko dana.

(SD)

 

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: