AKO OSJETITE OVE PROMJENE ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Stručnjaci upozoravaju – mogu biti posljedica nepravilnog rada štitnjače

| October 26, 2022 | 10:00 | 257 | 0

Štitnjača, leptirasta žlijezda u vratu, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa neuravnotežen rad štitnjače može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Sljedećih osam simptoma česti su znakovi da štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona.

1. Promjene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitnjača proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon cjelonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kojemu štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnjaču koja čak može uzrokovati napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitnjače mogu se pojaviti osjećaj mentalne “zamagljenosti“, potištenost, zaboravnost i poteškoće s koncentracijom.

3. Promjene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitnjača nije dovoljno aktivna. Prekomjerna aktivnost štitnjače ima suprotan učinak, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivost crijeva i učestale stolice.

4. Ispadanje kose

Prorjeđivanje kose i posebno obrva može biti znak bolesti štitnjače. I premalo i previše aktivna štitna žlijezda ometa ciklus rasta kose, koja može oslabjeti i pojačano ispadati.

5. Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se tijelo “pregrijava“.

Povezani sadržaj:  ISTOPITE MASNE NASLAGE PO SAVJETU DR FILGUDA: Najlakši načini da ubrzate metabolizam i dijetu

6. Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može uzrokovati debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete imati pojačan tek, a gubiti na težini.

7. Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomjernog rada štitnjače, često se javlja osjećaj prevelike energetske “napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kave, a često je i lupanje srca.

8. Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada štitnjače. Ako pak štitnjača proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže. Problemi sa štitnjačom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja. (novi.ba)

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: