RECEPT KAKO NAJBOLJE POKISELITI KUPUS,100% SIGURAN NAČIN BEZ FULE….

| October 6, 2022 | 22:08 | 569 | 0

Sastojci
Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l)
50 kg kupusa u glavicama
2,5 kg morske soli
10 dag papra u zrnu
2-3 komada korijena hrena

Priprema
Krumpir i zelje – delničko veselje, poznata je goranska izreka. Kao rođena Delničanka ne smijem iznevjeriti tu tradiciju ni ovdje na Coolinariki, pa svom receptu o krumpiru , na pragu jeseni, moram dodati recept za kiseljenje zelja
Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana

Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja.
Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .

U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju.
Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama.
Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena.
Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom).
Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.
Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.
Prvih nekoliko dana kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.
Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti. Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.

Povezani sadržaj:  POPARA NIJE NIKAKVA HRANA, DJECA NE TREBA DA JE JEDU: Dr Voja savjetuje 2 starinska jela

Kategorija: Uncategorized

Napisite svoj komentar na clanak: