Svinjska MAST daleko BOLJA OD ULJA: Veoma je ZDRAVA za KOSTI, sadrži kalcijum, pomaže kod BRONHITISA

| October 5, 2022 | 18:40 | 607 | 0

Neće uticati na liniju ukoliko je koristite umereno…

Mnogi izbegavaju da spremaju hranu na svinjskoj masti, a zapravo je veoma zdravo ovako pripremati jela, a u ovoj situaciji kada cene ulja rastu, ovo bi mogla da bude bolja opcija.

Svinjsku mast naravno koristite u umerenim količinama, ali i male količine mogu oplemeniti jelo.

Zbog količine zasićenih masti i kolesterola svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, no dokazano i potvrđeno od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje. Margarin naime sadrži supstancu sintetičkog porekla, transmasne kiseline koje su daleko štetnije od masti jer podižu nivo lošeg LDL kolesterola, a snižavaju razinu dobrog HDL holesterola.

Svinjska mast po svom sastavu je 40 posto zasićena masnoća, a u poređenju sa kokosovim uljem, je 85 posto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego što ima maslac.

Svinjska mast ima vrlo visoku tačku ključanja, tačnije svoju strukturu ne menja i prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni. Stoga namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju. Naravno pržena hrana se ne preporučuje u velikim količinama, no kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

Povezani sadržaj:  RAK KOŽE NAJČEŠĆI OBLIK RAKA, PREPOZNAJTE GA NA VRIJEME: Ovo su simptomi!

Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je reč pri tome o zasićenim mastima koja stvaraju osećaj sitosti, prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Svinjska mast kao lek je neverovatno dobra za celokupno zdravlje, iako joj se često daje epitet da je štetna za ljudski organizam. Naime, ovaj prirodni melem je najzaslužniji za dugovečan život naših predaka. Neki od njih su doživeli duboku starost, jer nisu imali zdravstvenih problema kao što je to slučaj danas.

Za zdrave kosti potreban je kalcijum, a kojeg danas veoma retko unosimo putem hrane. Za one koji su netolerantni na laktozu, pravi izbor je svinjska mast za zglobove i kosti. Baš ona sadrži velike količine vitamina D.

Ovaj vitamin ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma. Zato je korišćenje ovog prirodnog melema veoma važno za zdravlje koštanog tkiva i prevenciju brojnih oboljenja celog skeleta.

Kao što ima blagotvorno dejstvo na kosti, tako i na pluća deluje kao pravi prirodan lek. Za lečenje bronhijalne upale može se koristiti i ovaj prirodan melem, koji će problem eliminisati veoma brzo.

Povezani sadržaj:  ZORAN ZOVKO IZ ŠIROKOG BRIJEGA BEZ LIJEKOVA POBIJEDIO DIJABETES: Evo šta je isključivo konzumirao!

Svinjska mast kao lek za bronhitis priprema se tako što se u pola litra mleka skuvaju 2-3 lista podbela. Kada proključa, potrebno je dodati kašičicu loja. Ovaj napitak treba piti svako veče pre spavanja i to po jednu šolju.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: